Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Z-Soedan stopt met productie olie om 'diefstal'

Het nieuwe Zuid-Soedan kiest de confrontatie met Soedan, waarvan het vorig jaar onafhankelijk werd. Zuid-Soedan heeft oliebedrijven de opdracht gegeven om de olieproductie stop te zetten. Het land neemt deze maatregel omdat het Soedan ervan beschuldigt voor 815 miljoen dollar aan olie te hebben gestolen. Het besluit kan voor een verhoging van de olieprijs zorgen.

Oliebedrijven in Zuid-Soedan zijn zondag begonnen om hun productie stop te zetten. Ze hebben twee weken om dit proces af te ronden, aangezien de oliekraan niet zomaar kan worden dichtgedraaid, zei de Zuid-Soedanese minister van Informatie gisteren.

Zuid-Soedan scheidde zich in juli af van Soedan, dat daarmee de meeste olievelden kwijtraakte. Maar Zuid-Soedan moet zijn olie exporteren door een pijpleiding naar Port Sudan in het noorden. De twee landen hebben nooit een akkoord gesloten over de transportkosten die Zuid-Soedan daarvoor moet betalen.

De afgelopen weken heeft Zuid-Soedan het noorden er herhaaldelijk van beschuldigd grote hoeveelheden olie te stelen. In december begon Soedan olie uit het zuiden die aankwam in Port Sudan te confisqueren als betaling „in natura”. Deze maand is een pijpleiding aangelegd die volgens Zuid-Soedan elke dag 120.000 vaten zuidelijke olie omleidt.

In een toespraak voor het parlement zei president Salva Kiir dat Soedan olie ter waarde van 815 dollar heeft gestolen. Hij zei over de stopzetting te hebben overlegd met Kenia, Oeganda en Ethiopië, die moesten bemiddelen in de ruzie.

„De presidenten van deze landen hebben [de Soedanese] president Bashir gevraagd om te stoppen met unilaterale beslissingen over onze olie. De reactie van president Bashir is dat hij niet zal stoppen onze olie te stelen totdat we betalen wat hij zegt: 32,20 dollar per vat”, aldus Kiir. De Zuid-Soedanese minister van Olie wil 1 dollar per vat betalen om de Soedanese pijpleiding te gebruiken.

Uit onderzoek van de Commerzbank blijkt dat Zuid-Soedan ongeveer 350.000 vaten olie per dag produceert. „Elke langdurige onderbreking van de Zuid-Soedanese olieproductie, in combinatie met de gedeeltelijke terugval in Iraanse olie-export, kan leiden tot een verminderde levering aan de oliemarkt en ervoor zorgen dat de prijzen nog verder stijgen”, aldus de Commerzbank.

Zuid-Soedan haalt 98 procent van zijn inkomsten uit olie. Het is niet duidelijk hoe het land de onderbreking van de productie zal doorstaan. Kiir zei dat het nodig is de natuurlijke hulpbronnen te beschermen. (AP)