Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Wilders: SP wolf in schaapskleren, 50 procent kans dat kabinet valt

PVV-leider Geert Wilders schat de kans dat het kabinet valt op 50 procent. Foto Screenshot

Er is vijftig procent kans dat het huidige kabinet valt. Dat heeft Geert Wilders vandaag gezegd in gesprek met Frits Wester bij RTL-Z. Ook opende de PVV-leider de aanval op de SP, de partij die in de opiniepeilingen momenteel de grootste is.

Wilders noemde vijf punten waarvoor de SP zou strijden, maar waar de SP-achterban niet voor zou zijn:

  • “De SP wil de grenzen verder openen.”
  • “De SP wil meer ontwikkelingshulp.”
  • “De SP wil uiteindelijk een federaal Europa.”
  • “De SP is tegen minimumstraffen.”
  • “De SP wil af van de hypotheekrenteaftrek.”

SP is juist voor minder Europa

Chef van de politieke redactie Herman Staal benadrukt echter dat de SP zeker niet voor een federaal Europa is:

“De SP is juist voor minder Europa en heeft ook op dezelfde wijze als de PVV campagne gevoerd tegen de Europese Grondwet toen daarover een referendum werd gehouden.”

Ook staat op de website van de SP te lezen dat de immigratiestandpunten van de partij iets ingewikkelder in elkaar steken dan Wilders doet voorkomen.

PVV-leider Geert Wilders opent de aanval op de SP:

Wilders verwacht ‘keiharde’ onderhandelingen over bezuinigingen

Over de extra bezuinigingen, waarover het kabinet in maart zal moeten beslissen, zei Wilders vandaag op RTL-Z dat de kans “fifty-fifty” is dat de coalitiepartners en gedoogpartner PVV een akkoord zullen bereiken.

Wilders verwacht “keiharde onderhandelingen”, maar benadrukt dat de PVV aanstuurt op een politiek akkoord waarbij “we allemaal water in de wijn doen.”

Wilders noemde bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking, bescherming van de pensioenen en uitvoering van de immigratieparagraaf uit het regeerakkoord als belangrijkste toetsingscriteria voor de PVV.

Wilders zei vandaag:

“Ik zal tot het uiterste proberen te voorkomen dat het kabinet valt. Maar misschien lukt het niet.”

Wilders: opmerking Bosman over Öztürk ‘kan niet’

Ook zei Wilders in het interview dat hij vindt dat de opmerking van zijn voormalig Limburgs Statenlid Cor Bosman over PvdA-collega Selçuk Öztürk “niet kan.” Bosman noemde Öztürk in een twee weken geleden uitgelekte interne e-mail “een stuk uitgekotst halalvlees.”

De PVV is volgens Wilders geen partij die dergelijke uitspraken over personen “naar buiten gooit.” Hij vindt het dan ook terecht dat Bosman uit de Statenfractie is verwijderd.

Wilders zei verder in het interview nog altijd achter zijn kamervragen over de sluier van koningin Beatrix bij het moskeebezoek in Oman te staan. “Wij hadden een punt”, zegt Wilders tegen Wester op RTL-Z. Wilders is het ook niet met de koningin eens dat “het wel mee zou vallen met de vrouwenonderdrukking in Oman.” Wilders:

“Daar kun je vraagtekens bij zetten. Maar ook de majesteit heeft uiteraard vrijheid van meningsuiting. Net als ik dat heb.”

Dit laatste is overigens slechts ten dele waar. De koningin heeft in haar uitlatingen te maken met de ministeriële verantwoordelijkheid.