Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Wilders: kans op val kabinet is 50/50

De kans dat het kabinet valt is volgens PVV-leider Geert Wilders vijftig procent. Dat zei hij vanmiddag op RTLZ.

Wilders sprak over extra bezuinigen waarover het kabinet, dat door de PVV wordt gedoogd, in maart moet beslissen. In Den Haag hebben bewindslieden en regeringsfracties hierover nu al vooroverleg. Wilders noemt de kans „fifty-fifty” dat de coalitie en gedoogpartner een akkoord bereiken.

Hij verwacht „keiharde onderhandelingen”, maar benadrukt dat de PVV aanstuurt op een politiek akkoord waarbij „we allemaal water bij de wijn doen. (..) Ik zal tot het uiterste proberen te voorkomen” dat het kabinet valt, aldus Wilders. „Maar misschien lukt het niet.”

De PVV-fractieleider herhaalde dat bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking, bescherming van de pensioenen en uitvoering van de immigratieparagraaf uit het regeerakkoord de belangrijkste toetsingscriteria voor de PVV zijn.

Vanmiddag werd bekend dat publicatie van de ramingen van het Centraal Planbureau, de basis van de onderhandelingen over extra bezuinigingen, zijn uitgesteld tot 20 maart.

Wilders uitte in het gesprek met RTL complimenten voor de stijl van SP-leider Emile Roemer, maar kritiek op het programma van die partij. De SP werd afgelopen weekeinde in de peiling van Maurice de Hond de grootste partij van Nederland.

Volgens Wilders is de SP „een wolf in schaapskleren”. Hij noemde het „een rampscenario voor het land” als de SP aan de macht zou komen. „Met de SP wordt dit land onveiliger, Europeser en krijgen we meer asiel en immigratie”, aldus Wilders.

De PVV-leider ontkent dat er in zijn eigen fractie kritiek zou zijn geuit op de discussie over de hoofddoek die koningin Beatrix droeg bij haar staatsbezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten en Oman. Wilders noemde dat op Twitter „een trieste wanvertoning”.