Wie verbetert the Spoon?

Jeremy Wotherspoon, die in 2010 stopte, wordt komend weekeinde gehuldigd bij de WK sprint in Calgary.

19-01-2008, HEERENVEEN. WK SPRINT. JEREMY WOTHERSPOON EN JAN BOS NA HUN 1000 METER. FOTO BAS CZERWINSKI
19-01-2008, HEERENVEEN. WK SPRINT. JEREMY WOTHERSPOON EN JAN BOS NA HUN 1000 METER. FOTO BAS CZERWINSKI

De Canadees Jeremy Wotherspoon werd vier keer wereldkampioen sprint en hij won vier titels bij de WK afstanden. Bij wereldbekerwedstrijden won hij 49 keer een 500 meter, 18 keer een 1.000 meter en 13 keer het eindklassement. Met 67 afstandszeges voert hij de ranglijst aller tijden aan, vóór de Oost-Duitser Uwe-Jens Mey (48) en de Amerikaan Shani Davis (47), die afgelopen weekend met twee zeges zijn landgenoot Dan Jansen passeerde. The Spoon stopte toen Vancouver 2010 weer geen olympisch succes bracht. Twee wereldrecords staan nog altijd. Niemand reed sneller dan 34,03 op de 500 meter. En zijn 24,32 is het snelste rondje ooit.

Dit weekend kunnen ’s werelds beste sprinters zijn toptijden uit 2007 uit de boeken rijden bij de WK in Calgary. Na de eerste WK-dag wordt Wotherspoon (35) door de Canadese bond gehuldigd voor zijn hele ‘oeuvre’, als beste sprinter ooit. „Een geweldig gevoel om te worden geëerd voor wat ik voor het schaatsen heb betekend”, reageerde hij op de website van de bond. „Vooral omdat het in Calgary is.”

De uit Red Deer afkomstige rijder brak door dankzij de overdekte Olympic Oval. Daar hangt nu een levensgrote poster van hem aan de muur. Dit seizoen is hij coach van de Schaatsacademie in Inzell, waar de Poolse sprinter Artur Was goed presteert. Maar of hij de records van Wotherspoon breekt? (MS)