Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Bondgenoten volgen Saoedisch voorbeeld: waarnemers weg uit Syrië

Syrische soldaten staan achter zandzakken bij een checkpoint in Hamidiya, een wijk in de stad Homs.
Syrische soldaten staan achter zandzakken bij een checkpoint in Hamidiya, een wijk in de stad Homs. Foto AFP / Mumtaz Al-Baloua

Vijf bondgenoten van Saoedi-Arabië hebben besloten om, in navolging van dat land, ook de waarnemers weg te halen uit Syrië. Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten zien er geen heil meer in. De missie van de Arabische Liga om de Syrische onrust te bedwingen krijgt daarmee een nieuwe klap.

In december ging president Assad van Syrië akkoord met het toelaten van de internationale waarnemers van de Arabische Liga. Dat was de eerste keer sinds het begin van de opstand, tien maanden geleden, dat buitenstaanders toegang kregen. De waarnemers moesten gaan monitoren of Assad zich aan zijn afspraken hield, maar sindsdien is er niets verbeterd. Betogers gaan nog steeds massaal de straat op en ze worden nog steeds hardhandig neergeslagen door de troepen van het regime. Duizenden Syriërs kwamen daarbij al om en Syrië raakt meer en meer geïsoleerd in de regio.

Afgelopen zondag kreeg de waarnemersmissie al een knauw omdat Saoedi-Arabië zijn waarnemers terugtrok, juist toen de Arabische Liga een verlenging van de missie met een maand wilde bespreken. “De Syrische regering heeft zich niet aan de voorwaarden gehouden” van het vredesplan om de crisis in het land te beëindigen gehouden, zo luidde de verklaring. Vandaag volgen vijf bondgenoten, die samen met Saoedi-Arabië de Golf Samenwerkingsraad vormen, dat voorbeeld. Als geheel zeiden ze er zeker van te zijn dat “het bloedvergieten doorgaat en dat onschuldige burgers nog steeds worden vermoord”.

‘Deze landen zitten ook in het internationale complot’

De Arabische Liga eiste zondag dat Assad zijn machtspositie opgeeft en binnen twee maanden plaats maakt voor een regering van nationale eenheid, maar daar wilde hij niets van weten. Volgens Syrië schendt de internationale gemeenschap de soevereiniteit van het land.

De Liga wist dat het voorstel niet door ons geaccepteerd kon worden, zei de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moallem vandaag op een persconferentie. Volgens hem hebben de vijf landen zich vandaag bij het “complot” van de anderen gevoegd. Hij zei daarnaast dat ze zich momenteel buigen over een eventuele verlenging van de waarnemingsmissie.

Bovendien, zei al-Moallem, wil Syrië “binnenkort” een referendum houden over een nieuwe grondwet.