Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Verkrachting of racisme? FACTCHECK

Er is een rel rond Big Brother in Brazilië: deelnemer Daniel wordt vervolgd wegens seks met de laveloze Monique.

Rio de Janeiro. In Brazilië kunnen ze er maar geen genoeg van krijgen. Twee weken geleden is Big Brother Brazil (BBB) zijn twaalfde seizoen ingegaan en in de eerste week kende het programma meteen een rel die de kijkcijfers met 80 procent omhoog deed schieten. Eén van de huisbewoners zou zich schuldig hebben gemaakt aan verkrachting en moest na vijf dagen het pand verlaten.

BBB behoort tot de meest populaire televisieprogramma’s in het land. Het is 24 uur per dag live te volgen via een betaalkanaal en op twee andere zenders worden elke dag samenvattingen getoond. Dagelijks kijken er tientallen miljoenen mensen naar.

De affaire werd ontdekt door kijkers. In het holst van de nacht, op zondag de vijftiende, hadden oplettende fans een vreemde situatie ontdekt tijdens het programma. De huisbewoners lagen na een avond feesten en wodka drinken dronken in bed. En in een van de bedden lagen Daniel Echaniz en Monique Amin. Alleen lag Monique stil, terwijl Daniel zijn heupen op en neer bewoog.

De volgende ochtend twitterden boze fans erop los. Het onderwerp werd trending topic in Brazilië. Daniel had de laveloze Monique misbruikt, zo werd gesuggereerd. Het twittertribunaal eiste het vertrek van Daniel uit het huis.

Globo, de zender die BBB toont, meldde daarop dat bewoner Daniel bepaalde regels had overtreden en moest vertrekken. Al snel lekte uit dat de mogelijkheid van verkrachting werd onderzocht. Opmerkelijk was dat Monique later in een verklaring zei dat er niets met Daniel was gebeurd tegen haar zin in. Desondanks weigert Globo Daniel terug te nemen in het huis.

Deze opstelling heeft vragen opgeroepen. Concurrerende zenders noemen de houding hypocriet. Welke regels heeft Daniel dan geschonden, nu Monique heeft bevestigd dat er geen sprake was van verkrachting? En waarom heeft het Big Brother huis slechts tien bedden, terwijl er vanaf het begin zestien kandidaten zijn?

De deelnemers zijn, op een enkeling na, vooral goed uitziende twintigers en dertigers, vaak met acteeraspiraties. Big Brother is de afgelopen jaren geregeld een springplank geweest voor carrières in de telenovela-industrie van het land.

Verdachte Daniel is model. Hij was de enige zwarte deelnemer , in een verder vooral blank gezelschap. Het debat heeft daarmee de afgelopen dagen een nieuwe wending gekregen. Is er sprake van racisme, zoals onder meer door zijn advocaat wordt gesuggereerd?

In 2007 was er soortgelijke ophef bij Big Brother Africa. De Tanzaniaan Richard Bezuidenhout vingerde een handelingsonbekwame deelneemster. Bezuidenhout werd niet uit het huis gezet. Integendeel, hij won de wedstrijd.

Correspondent Latijns-Amerika