Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Verdachte vast om aanslag op rechtbank

De Amsterdamse recherche heeft begin deze maand een 24-jarige Amsterdammer aangehouden die ervan wordt verdacht in september een aanslag te hebben gepleegd op de rechtbank. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie in Amsterdam.

De aanslag op 21 september op de rechtbank aan de Parnassusweg werd gepleegd met een antitankwapen. Eerder werden soortgelijke aanslagen gepleegd op de dependance van de Amsterdamse rechtbank in Osdorp (2007) en op de drukkerij van de Perscombinatie (2006) , toen nog uitgever van onder meer Het Parool, de Volkskrant en NRC Handelsblad. Het is nog niet duidelijk of er een verband is met deze zaken.

In het belang van het onderzoek is de 24-jarige verdachte ‘in volledige beperkingen’ geplaatst. Dat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat en geen kranten of televisie mag zien. Het Openbaar Ministerie mag niet zeggen of er meer aanhoudingen in deze zaak worden verwacht. Wel bevestigt het dat de 24-jarige man wordt verdacht van diverse ernstige strafbare feiten. Naar verluidt zou het gaan om het neerschieten van een 17-jarige jongen in december, die daarbij zwaargewond raakte.

In december werd in het water van de Stadionkade, niet ver van de rechtbank, een lanceerbuis gevonden waarmee vermoedelijk de aanslag op de rechtbank is gepleegd. Op dinsdag 3 januari besteedde het televisieprogramma Opsporing Verzocht aandacht aan de aanslag. Op 6 januari is de verdachte aangehouden. Die aanhouding is in het belang van het onderzoek stilgehouden.

Volgens dagblad Het Parool gaat het om Y.M., een bekende crimineel uit de Diamantbuurt. Hij zou in 2009 veroordeeld zijn tot 3,5 jaar celstraf voor een overval op een juwelier in Woerden.

Vóór 2009 waarschuwde politiechef Leen Schaap uit Amsterdam-Zuid al dat hangjongeren uit de Diamantbuurt de ‘Holleeders’ van de toekomst zouden kunnen worden.