Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Van de Duitsers heeft 20 procent antisemitische gevoelens

In Duitsland zijn antisemitische gevoelens „significant geworteld” bij eenvijfde van de bevolking. Zo zijn zij het eens met een antisemitische uitspraak als „Joden hebben te veel macht in de zakenwereld”.

Dat blijkt uit een rapport van een deskundige commissie dat gisteren werd gepresenteerd. De commissie werd in 2009 opgericht, op aandringen van de Bondsdag.

Internet zou een grote rol spelen in het verspreiden van de ontkenning van de Holocaust en van extreemrechtse en fundamentalistische islamitische ideeën. Van de antisemitische misdaden wordt 90 procent gepleegd door rechts-extremisten.

De commissie constateert ook dat veel Duitsers gewend zijn geraakt aan „alledaagse anti-Joodse tirades en praktijken”.

Volgens de studie neemt Duitsland een middenpositie in vergeleken met de rest van Europa. In Polen, Hongarije en Portugal komt meer antisemitisme voor, en in Italië, Groot-Brittannië, Nederland en Frankrijk minder. AP, BBC