Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Uitgelicht

Film

American Wedding (Jessse Dylan, 2003, VS). Deel 3 in American Pie-reeks. Jim (Jason Biggs) en Michelle (Alyson Hannigan) gaan trouwen. Hij doet het aanzoek met zijn broek op de schoenen – zij is hem namelijk net aan het pijpen onder tafel in het restaurant. Enzovoorts. RTL7, 20.30-22.15u.

Bandslam (Todd Graff, 2009, VS). Highschoolkomedie met Gaelan Connell als nerd en outcast die op zijn school door de populaire Aly Michalka wordt gevraagd om haar te helpen winnen in een schoolwedstrijd voor popgroepen – vooral om haar ex-vriendje dwars te zitten. Ze sluiten vriendschap met andere outcast Vanessa Hudgens (ook al hoofdrolspeelster in High School Musical 1, 2 en 3) en beginnen samen een groep.Net5, 20.30-22.40u.

Une cible dans le dos (Bernard Uzan, 2010, F). De gedesillusioneerde vijftiger Christian heeft genoeg van het leven en wil sterven. Hij neemt een moordenaar aan om daarvoor te zorgen. Maar dat zal je altijd zien: dan maakt hij kennis met Mona en wordt verliefd op haar. Hij probeert zijn contract met de moordenaar te annuleren, maar het is te laat. Met Bernard Le Coq als Christian, Alexandra Vandenoot als Mona en Jean-Louis Tribes als Dimitri. TV5, 21.01-22.33u.

Open Range (Kevin Costner, 2003, VS). Poging om de western nieuw leven in te blazen. Boss (Robert Duvall), Charley (Costner) en Button (Diego Luna) trekken als ‘vrije grazers’ met een kudde koeien over de prairie die inmiddels grotendeels in bezit is genomen. Vrijbuiters versus de grootgrondbezitters, zelfbeschikking versus regels. BBC 1, 00.30-02.40u.

Informatief

ZDFzeit: Geheimes Deutschland. Film van Jörg Müllner over (voormalige) geheime plekken in Duitsland: militaire onderzoekslaboratoria, gesloten tempels, onderaardse ziekenhuizen en raadselachtige offerplaatsen. Ook zijn er uit de Koude Oorlog honderden atoombomvrije schuilkelders en ondergrondse bunkercomplexen over, die nog steeds verboden gebied zijn. Er zijn ook geheime plekken van een andere orde: wegen waar illegale straatraces worden gehouden en al heel wat levens verloren zijn gegaan, en bijeenkomsten van Vrijmetselaars. Maar ook de geheimzinnige Externsteine bij Detmold in het Teutoburger Wald (het ‘Duitse Stonehenge’) en het archeologische raadsel van de in de tiende of elfde eeuw aangelegde onderaardse gewelven waarvan er alleen al in Beieren 700 zijn ontdekt en waarvan niemand weet waartoe ze gediend hebben.ZDF, 20.15-21.00u.

Koppen XL: David tegen Goliath. Documentaire over de oorzaken van kanker. Die wordt vaak mede veroorzaakt door een ongezonde levensstijl, maar wat is bijvoorbeeld de invloed van fijnstof, van vervuild water en lucht, van ons voedsel, van onze industrie? In de Verenigde Staten luiden meer en meer burgers de alarmbel. Ze klagen de industrie aan en proberen aan te tonen dat die verantwoordelijk zijn. Hun ongerustheid is intussen ook overgewaaid naar Europa, want ook hier waarschuwen meer en meer bezorgde burgers en wetenschappers voor de gevolgen van de alom voorkomende vervuiling. Eén, 21.30-22.05u.

Lebt wohl, Genossen! Eerste twee delen van zesdelige serie waarin met hoofdrolspelers en gewone mensen wordt teruggekeken op de ineenstorting van het Sovjetimperium. Vanavond wordt begonnen met de jaren 1975-1979, toen de helft van de wereld nog binnen de invloedssfeer van de Sovjet-Unie lag. In die periode begon het zagen aan de poten van het systeem, door de toenemende roep om meer burgerrechten, groeiende economische problemen en de invloed van de popcultuur. Deel 2 behandelt het tijdperk 1980-1985, met de oorlog in Afghanistan, het succes van de Poolse arbeidersbeweging Solidarnosc en het einde van het tijdperk Brezjnev.Arte, 21.50-23.35u.

Nederland van boven: Waar is het gevaar? Serie over Nederland, bekeken van boven. Vanuit de lucht wordt gekeken naar de gevaren voor ons land en zien we hoe mensen voortdurend bezig zijn onze veiligheid te garanderen. Van de F-16-piloot die Russische Toepolevs in de gaten houdt en de brandweer die risicolocaties controleert, tot de dijkbewaker en de rampenspecialist die scenario’s verzint.Ned.1, 22.20-23.00u.

Death Row dogs. Reportage over het groeiende probleem van illegale vechthonden in Groot-Brittannië. Ondanks een verbod op het houden van pitbulls en andere rassen bezitten steeds meer criminelen zo’n soort hond: de straffen voor het bezit ervan zijn lager dan de sancties op het bezit van een mes of een vuurwapen. Het aantal slachtoffers van hondenbeten bereikt jaarlijks nieuwe recordhoogten en er vallen ook dodelijke slachtoffers bij bijtincidenten. In deze film wordt een politieafdeling gevolgd die zich met illegale honden bezighoudt en er wordt gepraat met gezinnen van wie een kind werd doodgebeten.BBC 1, 23.35-00.30u.