Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Algemeen

Tv-prijzen voor The Voice en Den Uyl

Rotterdam, 14/03/06. Joop Keesmaat. acteur. Foto Leo van Velzen
Rotterdam, 14/03/06. Joop Keesmaat. acteur. Foto Leo van Velzen

Talentenjacht The Voice of Holland is bekroond met twee Beeld en Geluid Awards. De televisieprijzen werden gisteravond uitgereikt in het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

‘The Voice’ kreeg de prijs voor het beste amusementsprogramma en voor het multimediagebruik. De jury roemt de volmaakte samenwerking van alle media: de kijker kan stemmen per sms, meepraten op sociale media als Twitter, Facebook, Hyves, meespelen met een app en audities en reportages achter de schermen bekijken op de website. Op tvoh.symbaloo.com worden al die activiteiten samengebracht. Vrijdag begint een nieuwe reeks: The Voice Kids.

De andere grote winnaar was de driedelige dramaserie Den Uyl en de affaire Lockheed (2010), over de corruptiezaak tegen prins Bernhard in de jaren zeventig. Joop Keesmaat en Catherine ten Bruggencate werden bekroond voor hun rollen van toenmalig premier Joop den Uyl, die het koninkrijk uit deze crisis redde, en koningin Juliana, die haar man uit de gevangenis probeerde te houden.

Overige winnaars zijn de dramaserie A’dam - E.V.A. (categorie fictie), de documentaire Janine, over violiste Janine Jansen (cultuur), X Factor (amusement show), de kleuterserie Sien van Sellingen (jeugd), en Toestemming om te vuren (informatie). Dit tweede deel van de documentairereeks 9/11: De dag die de wereld veranderde, gemaakt door Shuchen Tan, ging over de Amerikaanse inval in Irak in 2003.

Eerder werd al bekendgemaakt dat producent en documentaire-regisseur Ireen van Ditshuyzen de Beeld en Geluid Oeuvre Award krijgt. De Beeld en Geluid Awards bestaan sinds 2007, als opvolgers van de Gouden Beelden. De prijzen worden toegekend door zes vakjury’s, onder leiding van Peter Römer.