Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Turkije haalt uit naar Frankrijk wegens genocidewet

Turkish citizens from France, one of them holding a booklet reading "Electoral card", demonstrate in front of the Senate to protest against a law that would make it a crime to deny "genocide" in Armenia, in Paris, Monday, Jan. 23, 2012. Turkey threatened more sanctions for France if the Senate in Paris votes later Monday to make it a crime to deny the 20th-century killing of Armenians by Ottoman Turks constitutes a genocide. (AP Photo/Laurent Cipriani)
Turkish citizens from France, one of them holding a booklet reading "Electoral card", demonstrate in front of the Senate to protest against a law that would make it a crime to deny "genocide" in Armenia, in Paris, Monday, Jan. 23, 2012. Turkey threatened more sanctions for France if the Senate in Paris votes later Monday to make it a crime to deny the 20th-century killing of Armenians by Ottoman Turks constitutes a genocide. (AP Photo/Laurent Cipriani) Turkse burgers uit Frankrijk demonstreren tegen de genocidewet voor de deur van de Senaat in Parijs. Foto AP / Laurent Cipriani

Turkije heeft Sarkozy gewaarschuwd om de nieuwe Armeense genocidewet niet te ondertekenen. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken dreigde met niet nader gespecificeerde maatregelen.

Update 11.43 uur:
De Turkse premier Tayyip Erdogan noemt het Franse wetsvoorstel “discriminerend en racistisch”. Volgens Erdogan neemt Turkije “stap voor stap” maatregelen tegen collega-NAVO-lidstaat Frankrijk.

De wet maakt het een misdaad om te ontkennen dat de moord op Armeniërs door de Ottomaanse Turken bijna een eeuw geleden om een genocide ging.

De Franse senaat heeft de wet gisteravond laat goedgekeurd. De stemming was 127 voor en 86 tegen. Met de goedkeuring riskeert Frankrijk nog meer sancties uit Turkije. Daarnaast bemoeilijkt het een toch al delicate relatie met de opkomende macht.

‘Dit is onverantwoordelijk’

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zei vanochtend in een verklaring dat het de beslissing sterk veroordeelde. Het ministerie noemt de actie een voorbeeld van onverantwoordelijkheid en wil dat de wet alsnog van tafel gaat.

Frankrijk besloot in 2001 de moord op zo’n anderhalf miljoen Armeniërs te erkennen als genocide. Tot dusver was het ontkennen hiervan echter niet strafbaar. Door de nieuwe wet kan het ontkennen van de genocide worden bestraft met maximaal een jaar celstraf en een boete van 45 duizend euro.

Toen Franse parlement instemde, Turken ook al woedend

Toen de Franse Assemblée het wetsvoorstel vorige maand goedkeurde, reageerden de Turken ook al woedend. De Turkse ambassadeur werd toen onmiddellijk teruggeroepen uit Parijs.

Sarkozy, wiens partij het wetsvoorstel steunde, moet het het voorstel nog ondertekenen om het van kracht te laten worden. Maar dat wordt grotendeels beschouwd als een formaliteit.

‘Politiek theater kan beginnen’

Volgens onze correspondent in Turkije, Bram Vermeulen, kunnen we de komende tijd dan ook een hoop politiek theater verwachten en zorgt de wet ervoor dat de relatie tussen de EU en Turkije verder onder druk komt te staan. Vermeulen zei gisteravond:

“Premier Erdogan heeft de afgelopen weken gedreigd en gezegd: wacht maar. Toen de Assemblée Nationale de wet in december aannam werden de Turkse ambassadeurs teruggehaald. Die werden vorige week weer teruggestuurd naar Frankrijk zodat ze nu weer kunnen worden teruggeroepen. Daarnaast wordt er hier veel gesproken over een economische boycot. Dat heeft Turkije ook in 2001 gedaan en toen was dat geen succes. Er zal de komende tijd in ieder geval veel politiek theater worden gemaakt.

Een groot gevaar voor Turkije is dat andere Europese landen in navolging van Europa een soortgelijke wet zullen aannemen. Dat zal de relatie tussen de EU-landen en Turkije verder onder druk zetten. Daarnaast vinden de verlichte Turken dat met deze wet de Europese waarden, zoals vrijheid van meningsuiting, worden verkwanseld. Ze vrezen ook dat de Turken die al niet zoveel op hebben met Europa zich nog meer zullen afzetten. Het nationalisme zal worden opgezweept, wat ook betekent dat Armeniërs in dit land het niet makkelijker zullen krijgen. De polarisatie wordt vergroot en dat helpt nooit, zeker niet in dit land.”