Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Syrië stemt in met verlenging van waarnemingsmissie

De Syrische minister Walid al-Moualem keurde een verlenging van de waarnemingsmissie vanavond goed. Foto Reuters / Khaled al-Hariri

Syrië heeft ingestemd met een verlenging van de waarnemingsmissie van de Arabische Liga in het land van een maand. De Syrische minister Walid al-Moualem heeft dat vanavond bekendgemaakt aan staatsmedia in het land.

De waarnemers mogen voorlopig tot 23 februari in Syrië aanwezig blijven, aldus Moualem. Het ministeriële comité van de Arabische Liga met de portefeuille Syrië besloot eergisteren dat het de missie wilde verlengen. Saoedi-Arabië trok zich op dezelfde dag terug uit de waarnemingsmissie in Syrië, omdat “de Syrische regering zich niet aan de voorwaarden heeft gehouden” van het vredesplan om de crisis in het land te beëindigen. Vijf bondgenoten van dat land besloten om in navolging van Saoedi-Arabië ook de waarnemers terug te halen. Het gaat om de landen Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten.

Syrië verwierp nieuw plan van Liga om geweld te beëindigen

De Syrische regering heeft gisteren nog een nieuw plan van de Arabische Liga om een einde te maken aan het geweld in het land verworpen. Het land beschouwde het plan als een ‘schending van de soevereiniteit en een flagrante bemoeienis met interne aangelegenheden.’

Na een vergadering van Arabische ministers van Buitenlandse Zaken in Kairo eergisteren riep de Arabische Liga Syrië op binnen twee weken een eenheidsregering te vormen waar ook de oppositie deel van uitmaakt. Deze eenheidsregering moet het land door een overgangsperiode loodsen waarin verkiezingen moeten worden gehouden en een nieuwe grondwet moet worden geschreven. De Arabische Liga wil de VN-Veiligheidsraad vragen het plan te ondersteunen.

Sinds 19 december is vredesplan van kracht

Op 19 december ging Syrië akkoord met een vredesplan van de Arabische Liga. De belangrijkste overeenkomsten daarin waren dat internationale waarnemers het land in mochten om de situatie in kaart te brengen en dat president Bashar al-Assad zijn troepen zou terugtrekken uit de steden. Echter werden sinds de aanwezigheid van de waarnemers meerdere meldingen gemaakt van tientallen doden die vielen door aanvallen van het regime. De Liga, wier geloofwaardigheid daardoor onder druk kwam te staan, overwoog meerdere malen de waarnemers terug te trekken door het voortdurende geweld.

Nationale raad pleit voor overdracht naar VN

De Syrische Nationale Raad, een van de grootste Syrische oppositiegroeperingen, pleitte er zondag voor dat de Arabische Liga het dossier Syrië overdraagt aan de VN zodat er op een grotere schaal druk kan worden uitgeoefend op het regime van Assad. Volgens de VN zouden al meer dan vijfduizend burgers zijn omgekomen sinds de opstand tegen Assad in maart begon.