Svp, doe iets voor activist in Japan

Een onbaatzuchtige strijder voor de rechten van dieren. Zo ziet de Partij voor de Dieren de Nederlandse actievoerder Erwin Vermeulen, die al sinds 16 december in een Japanse cel zit. Vermeulen, die in Japan beelden wilde maken van dolfijnslachtingen, zit vast omdat hij daarbij iemand een klap zou hebben gegeven.

Vermeulen zegt onschuldig te zijn. Ook klaagt hij over het gebrek aan rechtsmiddelen: er zou geen tolk bij zijn gesprekken met de Japanners zijn geweest en hij zou geen advocaat mogen spreken. Contact met zijn familie is niet mogelijk.

De Partij voor de Dieren springt voor hem in de bres. „Verbijsterend”, noemde Tweede Kamerlid Esther Ouwehand de voorzichtige reactie van minister van Buitenlandse zaken Uri Rosenthal (VVD). Zij wil dat de minister actie onderneemt. Sea Shepherd, de actieorganisatie waarvoor Vermeulen werkt, roept donateurs op geld in te zamelen voor de rechtsgang van Vermeulen. Afgelopen zondag werd in diens woonplaats Veldhoven een benefietconcert gehouden voor de „onschuldige” Vermeulen.

Bij alle ophef over zijn arrestatie, het gebrek aan rechtsmiddelen en het vermeende verboden contact met zijn familie, valt de kalme reactie van Buitenlandse Zaken op. In antwoorden op de Kamervragen van Ouwehand stelt minister Rosenthal dat er wel degelijk een tolk beschikbaar was voor Vermeulen en dat een medewerker van het consulaat hem tweemaal bezocht heeft. Eerder zei Rosenthal al dat de actievoerder een door Nederland aangeboden advocaat had geweigerd. Het Amerikaanse kantoor van Sea Shepherd heeft vervolgens drie advocaten voor hem ingehuurd. Overmorgen begint de rechtszaak.