Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

State of the Union buitenkansje voor uitmuntende spreker Obama

President Obama tijdens de State of the Union 2010. Foto Screenshot

Obama houdt vannacht om drie uur Nederlandse tijd de ‘troonrede’ van de Verenigde Staten: de State of the Union. Volgens onze correspondent Guus Valk is het een buitenkansje voor de president om zijn politieke punten nog eens duidelijk uiteen te zetten in aanloop naar de verkiezingen later dit jaar.

Want meer nog dan een presidentiële toespraak zal de State of the Union vannacht een campagnetoespraak van Obama worden. De speech van ongeveer een uur lang wordt door miljoenen Amerikanen bekeken en volgt bovendien vlak op een hele serie televisiedebatten van Republikeinse presidentskandidaten in het kader van hun voorverkiezingen.

Obama probeerde de afgelopen dagen met reclamespotjes zijn successen te benadrukken:

State of the Union ook indirecte reactie op Republikeinse kritiek

Correspondent Valk denkt dat Obama tijdens The State of the Union vooral zal proberen presidentiële allure uit te stralen.

Hij zal dat doen om zich te onderscheiden van de modder gooiende Republikeinen Mitt Romney en Newt Gingrich, die elkaar de afgelopen dagen te lijf gingen met de kritiek dat de één al drie keer is getrouwd (Gingrich) en de ander nog geen vijftien procent belasting betaalt (Romney). Valk:

“Obama zal natuurlijk niet direct naar die debatten verwijzen, maar hij kan er wel indirect op inhaken. Obama heeft zich tot nu toe nog niet heel erg sterk gemengd in de strijd. En dat terwijl de discussies van de Republikeinen niet alleen gaan over hun eigen plannen en hun opponenten in de voorverkiezingen, maar vooral ook over wat er niet deugt aan het beleid van Obama. Veel mensen zullen dus naar de State of the Union gaan kijken in afwachting van een antwoord van Obama op die kritiek.”

Valk denkt dat Obama zich nadrukkelijk zal afzetten tegen het Congres in Washington. Want iedereen begrijpt dat hij daarmee vooral kritiek uit op de Republieken in het parlement, die stelselmatig weigeren mee te gaan in zijn economische hervormingsplannen. Veel doorsnee Amerikanen hebben ook schoon genoeg van de besluiteloosheid van het Congres.

Veel binnenland, economie en middenklasse in de State of the Union

Obama zal het in de State of the Union waarschijnlijk veel praten over binnenlandse en economische thema’s, zo is de verwachting. Dat zijn de onderwerpen die Amerikaanse kiezers op het moment het meest aanspreekt.

Obama zal zijn bevolking er het komende jaar van moeten overtuigen dat hij het werkloosheidspercentage van 8,5 procent omlaag kan krijgen. In het voordeel van Obama werkt dat de laatste economische cijfers in de Verenigde Staten beter zijn dan verwacht.

Obama zal zich in zijn toespraak ook veelvuldig richten op de middenklasse, denkt correspondent Valk. En hij zal opnieuw aandringen op een meer progressief belastingstelsel, waarbij de superrijken meer belasting zullen moeten betalen. Dat is een “veilig thema”, volgens Valk, omdat het de grote meerderheid van de Amerikanen niet raakt. Bovendien weet Obama zich in de plannen gesteund door heel wat miljardairs, onder wie Warren Buffet, de op drie na rijkste man ter wereld.

Hoe dan ook denkt Valk denkt dat Obama in de State of the Union een goede indruk zal wekken. Dat kan haast niet anders met zoveel redenaarstalent.

“Obama voelt zich altijd goed bij het houden van toespraken. Hij is er gewoon heel erg goed in. De State of the Union is voor hem echt een buitenkansje.”

Obama's State of the Union van 2011:

Obama's State of the Union van 2010: