Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Milieu en natuur

Schmallenbergvirus nu ook bij kalveren in Drenthe en Flevoland

In Flevoland en Drenthe is bij twee misvormde kalveren het Schmallenbergvirus vastgesteld, zo meldt de NOS.

Tot voor kort was het virus alleen vastgesteld op schapenbedrijven. Dat de besmetting nu is gevonden bij kalveren lag in de lijn der verwachting. Volgens staatssecretaris Henk Bleker zijn runderen ongeveer tegelijk met schapen geïnfecteerd, maar is het effect bij runderen wegens de langere dracht later zichtbaar. Bleker zegt dat zijn beleid ongewijzigd blijft.

In Nederland kwamen begin december de eerste meldingen over lammeren binnen. Inmiddels is het virus aangetroffen bij 62 schapenbedrijven en twee geitenboerderijen. Het is nog onduidelijk waar het virus vandaan komt, en hoe en wanneer het op de schapen, geiten en runderen is overgedragen. Wel is zeker dat het niet vanzelf op het vee is overgesprongen. Waarschijnlijk is een knutje, een piepkleine mug, de drager van het virus.

Vorige week besloot Rusland de Nederlandse geiten en schapen te weren vanwege het virus. NRC