Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Jazz

Saxofonist Honing wint VPRO/Boy Edgarprijs

De VPRO/Boy Edgarprijs 2012, de belangrijkste prijs in Nederland op het terrein van de jazz en geïmproviseerde muziek, is toegekend aan Yuri Honing. De jury noemt de saxofonist en bandleider een echte ‘veroorzaker’. „Hij realiseert ideeën die daarna ook een eigen leven gaan leiden, die navolging vinden en die de kiem vormen van nieuwe tradities.”

De prijs wordt jaarlijks toegekend aan een musicus die zich onderscheidt door ‘opmerkelijke verdiensten op creatief gebied ter verlevendiging van de Nederlandse jazz en geïmproviseerde muziek’. Honing (Hilversum, 1965) is een muzikale omnivoor met een robuust tenorgeluid en zingende sopraansax. Zijn staat van dienst is met tal van bands (o.a. de elektrische jazzband Wired Paradise en zijn Acoustic Quartet) groot; hij geeft meer optredens in het buitenland dan op Nederlandse podia. „Honing beschikt over het vermogen om op een overtuigende manier zijn kunstzinnige ambities te realiseren. Hij toont doorzettingsvermogen en cultureel ondernemerschap”, aldus de jury.

Honing overweegt het prijzengeld van 12.500 euro te besteden aan een nieuwe tenorsaxofoon („Ik speel nog altijd op mijn eerste”). „Vanzelfsprekend” is hij vereerd met zijn prijs. „Al kreeg ik ook verbaasde reacties: had je ’m niet al dan?” De jazzprijs valt mooi passend samen met zijn nieuwe cd True en een tournee .

„In de jazz ken je ‘takers’, die oude muziek recyclen, en ‘feeders’, diegenen die de jazztraditie voorzien van nieuwe impulsen”, zegt Honing. „Ik kreeg in mijn carrière veel adviezen van grootheden in de jazz. Op een zeker moment ben ik zelf de verantwoordelijkheid gaan voelen de jazz levend te houden.”

Vorig jaar werd saxofonist Ferdinand Povel onderscheiden. Eerdere winnaars waren gitarist Anton Goudsmit, pianist Bert van den Brink, drummer Pierre Courbois en saxofonist Benjamin Herman.