Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Romney betaalde veel minder belasting dan de Amerikaanse kiezer

Romney en Gingrich na het debat van vannacht in Tampa, Florida.
Romney en Gingrich na het debat van vannacht in Tampa, Florida. Foto Reuters / Scott Adette

Mitt Romney, die in de race om de Republikeinse presidentsnominatie de afgelopen week plotseling serieuze concurrentie kreeg van Newt Gingrich, heeft onder druk van die rivaal zijn belastinggegevens openbaar gemaakt. Daaruit blijkt dat hij relatief veel minder betaalde dan de gemiddelde Amerikaanse kiezer.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Romney betaalde in 2010 13,9 procent belasting. Veel minder dan Obama en de gemiddelde kiezer. Dit wordt lastig verhaal http://t.co/6m2MQwLb

Romney, in het verleden een succesvol adviseur en ondernemer en gouverneur van Massachusetts, werd de afgelopen weken onder druk gezet omdat hij niet genoeg belasting zou afdragen. Het vrijgeven van zijn financiële boekhouding was een poging om die speculaties een halt toe te zeggen.

Over de 42,5 miljoen dollar die hij in 2010 en 2011 verdiende, heeft Romney zo’n 15 procent belasting betaald. Dat is veel minder dat de Amerikanen die in loondienst werken, omdat hij veel verdiende aan investeringen. Daarover betaalt de Amerikaan 15 procent, terwijl in loondienst het hoogste belastingniveau 35 procent is. Vrijwel alle inkomsten van Romney komen voort uit investeringen. Daar moet bij gezegd worden dat Romney in die twee jaar ook zo’n zeven miljoen aan liefdadigheidsinstellingen gaf en dat hij dat weer gedeeltelijk van de belasting af mocht trekken.

De cijfers doen Romney geen goed, omdat Gingrich hem recent probeert af te schilderen als een overdreven rijke Amerikaan die geen idee heeft waar de ‘normale’ Amerikaanse kiezer op financieel vlak mee te maken heeft - en dat terwijl de zorgwekkende economie juist een van de grootste politieke thema’s is. Bij het Republikeinse debat van vannacht pareerde Romney dat hij alles “eerlijk en legaal” verdiende en dat hij zich “niet gaat verontschuldigen voor het feit dat hij succesvol is”.

Met een vermogen tussen de 190 en 250 miljoen dollar is Romney een van de rijksten die ooit een gooi deed naar het presidentschap.

Op 31 januari staat de volgende Republikeinse voorronde op het programma: dan kiest Florida.