Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Raad van State zeer kritisch op boerkaverbod’

Het wetsvoorstel voor een boerkaverbod kan niet zonder ingrijpende wijzigingen naar de Tweede Kamer worden gestuurd. Dat vindt de Raad van State, schrijven de GPD-bladen vandaag op basis van ingewijden.

Het wetsvoorstel is in september door toenmalig minister van binnenlandse Zaken Piet Hein Donner voor advies naar de Raad van State gestuurd. Dat advies is in november uitgebracht. Het wetsvoorstel zou een van de meest kritische oordelen hebben gekregen die mogelijk zijn.

Het kabinet is volgens de GPD al acht weken bezig het voorstel aan te passen. Het definitieve voorstel zou nog deze week naar de Kamer moeten gaan. Zo moet de indruk worden vermeden dat Donner over zijn eigen wetsvoorstel adviseert. Hij begint volgende week namelijk als vicevoorzitter van de Raad van State.

Intrekken van het wetsvoorstel is geen optie omdat onder druk van de PVV in het gedoogakkoord is afgesproken dat het verbod er komt. In de vorige kabinetsperiode had de PVV ook al een wetsvoorstel voor een boerkaverbod ingediend. De Raad van State noemde dat destijds in strijd met de godsdienstvrijheid en discriminerend.

Daarom wordt in het nieuwe wetsvoorstel niet het dragen van boerka’s, maar het dragen van ‘gelaatsbedekkende kleding’ in het openbaar verboden. Donner vergeleek dat met naakt lopen over straat.