Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Over de haag

Klagen of klikken

De Parlementaire Persvereniging heeft een klacht ingediend bij de Eerste Kamer. De senaat zou een gesloten bolwerk zijn, publieksonvriendelijk ook nog eens. De Eerste Kamer staat zelf zo weinig open voor kritiek dat de klacht maar naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Veilig achter het stuur

De PVV wil „de invasie van roekeloos rijdende Oostbloktruckers op het Nederlandse wegennet een halt toeroepen”. Daarom komt er een onderzoek naar de kwaliteit van Europese rijopleidingen. Het zal worden uitgevoerd door Buitenlandse Zaken, niet door het ministerie van Infrastructuur. Wat vindt de PVV daarvan? „De PVV is blij.” En blijft opletten.

SP of $P?

De SP stelt een lager salaris van Tweede Kamerleden voor. Het is crisis en politici moeten „eerst naar zichzelf kijken”, vindt SP’er Ronald van Raak. Het salaris van Kamerleden (nu 94.757 euro per jaar) moet 5 à 15 procent omlaag. Het is de derde keer in twee jaar dat de SP een verlaging vraagt. Verder is niemand voor.

Frans: erop of eronder

Wordt hij het of wordt hij het niet? Krijgt PvdA’er Frans Timmermans die functie bij de Raad van Europa? Vandaag is de stemming. Op Facebook houdt hij alvast rekening met een verlies: „Hoe het ook afloopt, de reis ernaartoe was een groot geschenk. Veel geleerd over de stand van zaken op ons continent.”

Blaricum vol op ’t orgel

De VVD in Blaricum: nooit echt een broeinest van revolutie. Toch schreef de Blaricumse fractievoorzitter afgelopen weekeinde een omineuze e-mail aan fractieleider Stef Blok. Of de reactie van VVD’ers op PVV-scheldkanonnades wat minder lankmoedig kon. Anders, zo denkt deze Ralf van Vegten, „zijn we niet ver weg van grote interne onrust bij de VVD”. Nadat de mail uitlekte, kreeg Van Vegten telefoon uit Den Haag, zegt hij. Hem werd uitgelegd dat de PVV negeren tot nu toe de beste strategie is. Zijn conclusie: „Misschien moet de partij de leden dan beter uitleggen waaróm dat zo is.”

Waar had ik ze nou?

Verslagen van de 49 verhoren van de parlementaire enquête Financieel Stelsel zijn op de Kamerwebsite te lezen. Behalve dan de twee verhoren uit december van oud-president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank. Hij heeft ze nog niet teruggestuurd, is daartoe ook niet verplicht. Vrijdag komt Wellink opnieuw langs. Misschien moet voorzitter Jan de Wit er gewoon even naar vragen.

To be continued

VVD’er Ton Elias houdt van het Nederlands. Daarom een vraag aan de onderwijsminister: waarom kiezen haar ambtenaren woorden als ‘employability’, ‘werkexploratie’, ‘issues’, ‘live’ en ‘descriptor’? Please, please, pretty please?

‘Over de haag’, enkele keren per week, is een nieuwe rubriek over de achterkant van het politieke bedrijf.