Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Nieuwe ‘Megaupload’: AnonyUpload - en meer alternatieven

Hoewel er natuurlijk al genoeg filesharers en -hosters zijn, is een ‘Anonymous-achtig’ collectief bezig nog een alternatief op te zetten voor Megaupload, dat onlangs uit de lucht werd gehaald door de FBI. De hacktivisten hebben wel geleerd van de Megaupload-zaak.

An entrance to Megaupload's office at a hotel in Hong Kong is seen in this Hong Kong government handout photo released late January 20, 2012. The Hong Kong government said on Friday over HK$300 million ($38.4 million) worth of proceeds from Megaupload were seized in the country in joint operations by Hong Kong customs and U.S. authorities. The U.S. government shut down the Megaupload.com content sharing website, charging its founders and several employees with massive copyright infringement, the latest skirmish in a high-profile battle against piracy of movies and music. REUTERS/Government Information Services/Handout (CHINA - Tags: BUSINESS CRIME LAW POLITICS SCIENCE TECHNOLOGY) NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. HONG KONG OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN HONG KONG
An entrance to Megaupload's office at a hotel in Hong Kong is seen in this Hong Kong government handout photo released late January 20, 2012. The Hong Kong government said on Friday over HK$300 million ($38.4 million) worth of proceeds from Megaupload were seized in the country in joint operations by Hong Kong customs and U.S. authorities. The U.S. government shut down the Megaupload.com content sharing website, charging its founders and several employees with massive copyright infringement, the latest skirmish in a high-profile battle against piracy of movies and music. REUTERS/Government Information Services/Handout (CHINA - Tags: BUSINESS CRIME LAW POLITICS SCIENCE TECHNOLOGY) NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. HONG KONG OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN HONG KONG Het nu leegstaande hoofdkwartier van Megaupload in Hong Kong. Foto Reuters

Hoewel er natuurlijk al genoeg filesharers en -hosters zijn, is een ‘Anonymous-achtig’ collectief bezig nog een alternatief op te zetten voor Megaupload, dat onlangs uit de lucht werd gehaald door de FBI. De hacktivisten hebben wel geleerd van de Megaupload-zaak.

De site, Anonyupload, moet morgen af en te gebruiken zijn. De makers stellen geen leden van Anonymous te zijn, maar de groep wel te steunen. Daarbij moet gezegd dat een ‘lidmaatschap’ ook een vaag begrip is voor het losse verband van hackers. Op het twitteraccount ‘van’ Anonymous wordt afstand gedaan van de site:

Twitter avatar YourAnonNews Anonymous FYI - We have NO affiliation with this site, and by the looks of it, this is a SCAM - http://t.co/eYCv0nEp

Op dit moment zouden ze bezig zijn de servers op te zetten. In Rusland, zodat ze niet onder de Amerikaanse wetgeving vallen (hoewel dat, gezien Megaupload, geen fluit uitmaakt). De makers verklaren dat Anonyupload niet bedoeld is als vervanging voor Megaupload, dat vorige week door de FBI werd opgerold. In totaal zijn bij die operatie zes mensen gearresteerd, waaronder de 29-jarige Nederlander Bram van der K. en Megaupload-oprichter Kim Dotcom. Anonymous nam snoeihard wraak voor die actie, door sites van de Amerikaanse overheid, auteursrechtenorganisaties en uitgevers neer te halen.

Het verdienmodel is gebaseerd op donaties, waarvan al genoeg zou zijn binnengekomen en voorlopig niets extra nodig is, valt te lezen. Anonyupload vraagt gebruikers, nu de donaties zijn stopgezet, serverruimte te kopen om het project te helpen. De bedoeling is niet te veel geld te verdienen, schrijft men; een sneer naar de puisant rijke oprichter van Megaupload, Kim Dotcom. Dotcom krijgt ook een persoonlijke boodschap van Anonyupload:

“Bedankt Dotcom voor de service de afgelopen jaren. We hopen dat je zo snel mogelijk vrij komt. Probeer niet zoveel geld te verdienen de volgende keer, dan komt het wel goed.”

Ondanks de verschillen die Anonyupload aangeeft tussen hun service en Megaupload, spreekt de tweet die je vanaf de site kan verzenden boekdelen:

“Anonyupload - New service like megaupload ! http://www.anonyupload.com/”

Alternatieven voor Megaupload zijn er zat

Want hoewel het vrij duidelijk is dat Megaupload inderdaad een hoop illegale bestanden op de servers had staan, veel mensen willen een dergelijke dienst voor compleet legale doeleinden gebruiken. Lifehacker.com zet een prima rijtje neer (maar vergeet Hollands’ trots).

Zo is er het populaire Rapidshare, het ‘natuurlijke alternatief’, voor Megaupload. Er zijn grote bestanden (zonder maximum) te uploaden en de link die je krijgt kun je versturen naar wie die grote bestanden ook moet/wil hebben. Bovendien mogen ze zo lang blijven staan als je wilt. Betalende gebruikers kunnen sneller uploaden en bestanden worden versleuteld (hmmm..).

Mediafire maakt het makkelijk (is de slogan). Bestanden zijn te verslepen en je kunt oneindig veel uploaden, hoewel bestanden niet groter dan 200 mb mogen zijn. Bovendien blijven je bestanden maar 30 dagen beschikbaar. Daarentegen: lekker rap.

Een klassieker is YouSendIt. Een van de oudere bestandsuitwisselingsdiensten en nog altijd vrij goed. Het is best snel en gratis. Je kluis heeft ruimte voor 2 gb, bestanden mogen 50 mb groot zijn. Betalende gebruikers krijgen een kluis van 5 gb en een maximum bestandsgrootte van 2 gb.

Minus is wat minder bekend, maar werkt makkelijk en er is bovendien samen te werken aan bestanden. Je kunt ze openen in een webinterface, ze bewerken voordat je ze weer terugstuurt naar wie ze had geupload. Nog handiger zijn de apps en browser-extensies die Minus biedt.

Natuurlijk is er Dropbox. Een van de populairdere diensten en niet voor niets. Mappen maken, snel delen en synchroniseren met iemand anders’ mappen, een publieke map aanmaken, foto-gallerijen delen en meer. Bovendien te tweaken om er nog meer uit te halen.

Lifehacker vergeet Neerlands’ trots WeTransfer. Als er één dienst no-nonse werkt is het deze. Nalden (“Mijn leven is hilárisch”) bedacht een slim verdienmodel voor de service, waarmee je simpelweg bestanden met een max van 2 gb kan versturen naar elkaar. De achtergronden die je op de site ziet zijn gesponsord. Geen gedoe met inschrijven of betaalsystemen dus. Bestandje naar WeTransfer slepen, emailadres invullen en klaar ben je.