Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Moskou 1908

  G_1dCqpyRWgEen van de juweeltjes op internet is het Youtubefilmpje over Moskou in de winter van 1908. Vooral interessant is om te zien hoe de mensen in die wereld weinig verschilden van die in West-Europa. Rusland zat in die jaren in de lift. De industrie was booming (met als gruwelijk gevolg de opkomst van een

 

G_1dCqpyRWgEen van de juweeltjes op internet is het Youtubefilmpje over Moskou in de winter van 1908. Vooral interessant is om te zien hoe de mensen in die wereld weinig verschilden van die in West-Europa. Rusland zat in die jaren in de lift. De industrie was booming (met als gruwelijk gevolg de opkomst van een enorm industrieel proletariaat, die een van de katalysatoren was voor het uitbreken van de revolutie), de modernisering van de economie was in volle gang, het analfabetisme werd in rap tempo bestreden.

Rusland was in die jaren weliswaar een land waar veel onrecht bestond en je kunt het allerminst een paradijs noemen. Bovendien werd het geregeerd door een vrij domme man, die een marionet was van zijn aartsconservatieve adviseurs (Poetins grote voorbeeld Stolypin voorop), en waren er tal van revolutionaire organisaties bezig met voorbereidingen om zijn regime omver te werpen.

Als de Eerste Wereldoorlog en de Oktoberrevolutie niet waren uitgebroken, dan had Rusland zich binnen enkele decennia waarschijnlijk kunnen ontwikkelen tot een volwaardig Europees land. Die ontwikkeling was waarschijnlijk nog versneld als er na de Februarirevolutie  een stabiele regering was gevormd en de bolsjewieken geen kans hadden gekregen hun staatsgreep uit te voeren. In dat geval zouden er ook niet zoveel miljoenen onschuldige en getalenteerde burgers zijn vermoord, want het tsaristisch regime was oneindig minder bloeddorstig dan de communisten, zelfs vergeleken met het terreurregime van Stolypin. Een mooi beeld van die ontwikkeling zo rond 1908 geeft de na 1917 naar Amerika uitgeweken Russische historicus Michael T. Florinsky in zijn The End of the Russian Empire.

Op het filmpje is ook iets anders interessants te zien: dat na de revolutie binnen de muren van het Kremlin meer dan de helft van de gebouwen is gesloopt. De communistische leiders hadden niet alleen weinig respect voor mensenlevens, maar ook voor kunstschatten uit het verleden. Dankzij het mooie  filmpje kunt u er nu nog van genieten.