Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Beeldende kunst

Moeras rond het NHM

Nout Wellink heeft het gedaan. Als de voorman van het Openluchtmuseum geen akkoord had gesloten met zijn partijgenoot Balkenende hadden we nu een museum voor de Nederlandse geschiedenis gehad. Zegt Erik Schilp, een van de twee directeuren van het museum dat er niet kwam.

Zou het? Er ging meer mis met het Nationaal Historisch Museum dan alleen de lobby van het Openluchtmuseum, dat het nieuwe museum naast zich wilde hebben in de Arnhemse bossen. Geen betere casus van falend bestuur en falende politiek. Toen documentairemaker Michiel van Erp in 2009 het verzoek van de museumdirectie accepteerde, wist hij nog niet dat hij in een moeras zou belanden.

We zien vooral directeur Schilp, tijdens vergaderingen en op de achterbank van de dienstauto. De nadruk ligt op het geharrewar over twee beoogde locaties in Arnhem. Na elke tegenslag tekent de frustratie zich meer af op Schilps gezicht, die zegt dat het alle ellende niet waard is geweest. Fascinerend.