Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Cultuur

Meiden gillen: Meysam!!!

So You Think You Can Dance staat nu ook in theaters. Voor liefhebbers van professionele dans valt er weinig te beleven, maar fans van de show joelen enthousiast na elk nummer

Meysam!” klinkt het over het plein voor het RAI Theater in Amsterdam. Een fan van So You Think You Can Dance probeert er alvast de stemming in te brengen. Ruim voor aanvang van SYTYCD On Tour drommen de vriendinnenclubjes, moeders met dochters, vaders met hele gezinnen en gearmde, jonge stelletjes naar de zaal, die op deze zaterdagmiddag bomvol zit.

Net als alle andere voorstellingen: vijftien voorstellingen in Nederland, negen in België, alle in theaters met 1.500 of meer stoelen. De kaarten van gemiddeld ruim 25 euro zijn na een paar promo’s op de RTL-kanalen en via sociale media de deur uit gevlogen.

Dana (16) uit Amsterdam-Noord is een trouwe fan van de tv-show. Ze vindt het leuk de verhaallijntjes van de deelnemers te volgen. Vooral Meysam Noori heeft haar belangstelling, de mooie Afghaanse hiphopper die tegen de wens van zijn moeder een danscarrière ambieert. „Ik vond Nina ook goed hoor”, zegt ze – de kleine, ‘klassieke’ Nina won de tv-competitie. „Maar jongens vind ik leuker.” Suzanne (32) is helemaal uit Groningen gekomen „om het in het echt te zien”. Naar gewone dansvoorstellingen gaan zij en haar studievriendinnen eigenlijk nooit. En Gerda (22) uit Akkrum doet zelf aan zumba.

Als de voorstelling begint, laten de tien helden van SYTYCD 2011 hun specialiteiten zien: klassieke fouetté’s, een flikflak, een mopje hiphop, een split. Aarzelend gaan de eerste telefoontjes de lucht in voor een foto of een filmpje. Dat is een kwestie van alert blijven, want zonder jurydeliberaties, filmpjes en opgeklopte competitiespanning lijken de dansnummers nog korter dan op de buis. Een solootje is al snel gemist. Onbedoeld onderstreept de theaterversie zo de bijnaam die sommige professionele dansers voor het televisieprogramma bedachten: So You Think You Can Dance For Thirty Seconds.

Het publiek in de RAI heeft er geen probleem mee. Ook zonder floormanager joelt het enthousiast na elk nummer. Een groep oudere meiden begint er halverwege echt schik in te krijgen. Bij elke man die het toneel betreedt, krijsen ze zijn naam: „Anthony!”, „Gianni!!”, „Meysam!!!” Dat Meysam Noori de grootste schare fans heeft, valt moeiteloos vast te stellen. Zodra hij opkomt, is de zaal een zee van verlichte telefoonschermpjes.

Het programma dendert voort. Achter elkaar flitsen (hoofdzakelijk) duetten voorbij, gemaakt door choreografen van diverse pluimage. De relatieproblemen volgen elkaar rap op, met veel tekstillustratie, getergde gezichten en handen die in wanhoop naar het hoofd grijpen. Niets mis mee, zeker niet als het inspireert om eens bij echte topgezelschappen te gaan kijken. Omgekeerd valt er voor degenen die de perfect verzorgde voorstellingen van bijvoorbeeld Het Nationale Ballet of Scapino Ballet Rotterdam kennen danstechnisch weinig te beleven, om over artistiek maar te zwijgen. Ronduit irritant is de krenterige gemakzucht waarmee de voorstelling in elkaar is gezet: stof een paar showtrappen af, gooi er een batterij spots tegenaan en: cashen maar!

De dansers valt niets te verwijten. Al zijn hun mogelijkheden beperkt, sommige gevestigde groepen zouden nog iets kunnen opsteken van hun gretigheid. Aan het eind van de voorstelling wordt die beloond als de prijs van de website danspubliek.nl wordt uitgereikt aan, hoe kan het anders, Meysam. „Wow, vet!” roept de 22-jarige, terwijl hij licht verbijsterd zijn trofee bekijkt, een abstract doek van choreograaf en beeldend kunstenaar Koert Stuyf. Maar een prijs is een prijs. Eeuwige roem lonkt.

Dans

SYTYCD on Tour

t/m 31/1 nog te zien in Groningen, Kerkrade en Rotterdam. www.soyouthinkyoucandance.nl