lezer van de week

Cees Ferwerda (39), huisarts, Enkhuizen:

„Over zes weken gaan we emigreren: mijn vrouw Sandra, onze drie jongens, van 2, 5 en 6 jaar, en ik. In Melbourne, Australië, ga ik als huisarts aan de slag.

„Eerder heb ik twee jaar als huisarts in Australië gewerkt, maar dat was als tijdelijk bedoeld. Toen ik drie jaar geleden in Enkhuizen een praktijk kon overnemen, zijn we teruggekomen.

„Het bestaan als huisarts in Nederland is me flink tegengevallen. Ik ben opgeleid als arts, daarvoor heb ik gekozen, maar de politiek dwingt je ook ondernemer te zijn, op een ingewikkelde markt die amper een markt is; verzekeraars maken er de dienst uit. Het gevolg is dat ik een paar dagen in de week bezig ben met allerlei zakelijk gedoe waarvoor ik als arts niet ben opgeleid en waaraan ik mijn tijd ook niet wil besteden.

„Een andere reden voor onze emigratie is dat Sandra en ik terugverlangen naar de ruimte, de natuur, het minder gestresste leven in Australië. Wij hebben drie kleine jongens en wij zijn buitenmensen: sporten, kamperen in de bergen langs riviertjes met kristalhelder water – dat wordt ons leven.”

Wie volgende week ‘Lezer van de week’ wil zijn, stuurt een foto en korte tekst naar mensen@nrc.nl. De redactie kiest mensen met een bijzonder plan of idee.