Laat ze maar komen

Een legercheckpoint op de hoek van een straat in Homs, een van de Syrische steden waar het de afgelopen maanden erg onrustig was.

Syrië heeft gisteren een nieuw plan van de Arabische Liga om een einde te maken aan het geweld in het land verworpen. Syrische functionarissen beschouwen de gedane voorstellen als een „schending van de soevereiniteit en een flagrante bemoeienis met interne aangelegenheden” en spreken zelfs van een „complot” tegen de Syrische president Bashar al-Assad. Volgens het plan, dat zondag in Kairo werd uitgewerkt door Arabische ministers van Buitenlandse Zaken, moet het regime in Syrië binnen twee weken een eenheidsregering vormen waar ook de oppositie deel van uitmaakt. Zo’n regering zou het land vervolgens door een overgangsperiode moeten loodsen waarin verkiezingen worden gehouden en een nieuwe grondwet wordt geschreven. De Arabische Liga wil de VN-Veiligheidsraad vragen het plan te ondersteunen.

Zondag werd bekend dat Saoedi-Arabië zich terugtrekt uit de waarnemingsmissie in Syrië, omdat „de Syrische regering zich niet aan de voorwaarden heeft gehouden” van het vredesplan om de crisis in het land te beëindigen.