Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Kortkolom economie

Petroplus vraagt faillissement aan

Rotterdam. De Zwitserse olieraffinaderij Petroplus gaat zo spoedig mogelijk faillissement aanvragen. Dit maakt de raad van bestuur dinsdag bekend. Gesprekken met kredietverstrekkers over het deblokkeren van de kredietlijnen zijn mislukt. Dochterondernemingen in andere rechtsgebieden ondernemen soortgelijke stappen, aldus Petroplus in de verklaring. Daarin wordt verder vermeld dat de prioriteit ligt bij het veilig stilleggen van de activiteiten en het behouden van de waarde voor alle belanghebbenden. Petroplus kampt al langer met lage marges en een lage vraag naar zijn producten als resultaat van de algemene overcapaciteit en de vertragende economie in Europa. Eind december en begin januari werden de kredietlijnen door de kredietverstrekkers bevroren. Het bedrijf heeft vergeefs geprobeerd te onderhandelen met een groep banken, waaronder Société Générale, ING Groep, BNP Paribas, Rabobank and Natixis. (Novum/Dow Jones)

Galaxy Tab mag in de winkels blijven liggen

Rotterdam. De tabletcomputer Galaxy Tab 10.1 van Samsung mag in de Nederlandse winkels blijven liggen. Het gerechtshof in Den Haag heeft dinsdag het verzoek dat Apple had ingediend voor een verkoopverbod in hoger beroep afgewezen. Apple claimde dat de tablet van Samsung inbreuk maakte op een patent van het Californische bedrijf uit 2004. De tablet zou daarnaast wat dikte en minimalistische vormgeving betreft te veel lijken op de succesvolle iPad van Apple, die in 2010 werd geïntroduceerd, mede op basis van het eerdere patentmodel. De rechtbank besloot eerder dat de Galaxy Tab niet mag worden vergeleken met de iPad, alleen met het patent uit 2004. De tablet van de Koreanen zou voldoende verschillen van het gepatenteerde model. Het gerechtshof is het hier nu mee eens. (Novum)

Gemeente en provincie halen meer belasting op

Rotterdam. De lokale overheden verwachten dit jaar ruim 12,2 miljard euro binnen te halen met heffingen. Dat is ruim 3,2 procent meer dan in 2011, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het CBS bestudeerde de begrotingen van 414 gemeenten en de twaalf provincies. De opbrengst van gemeentelijke heffingen stijgen naar verwachting 3,6 procent. Dat komt vooral door de belangrijkste heffing, de onroerendezaakbelasting (ozb), die in 2012 5,7 procent meer opbrengt. De rioolheffing levert dit jaar 4,7 procent meer op. Aan bouwvergunningen verwachten de gemeenten in 2012 3,9 procent minder te verdienen. De opbrengst daalt vermoedelijk voor de derde opeenvolgende jaar, door teruglopende bouwactiviteiten door de recessie. (Novum)