Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Kortkolom buitenland

Waarnemers Golfstaten nu ook weg uit Syrië

Riad. De Samenwerkingsraad voor de Golf (GCC) trekt zijn waarnemers terug uit Syrië. Dat heeft een functionaris vandaag gezegd. Het gaat om de Golfstaten Koeweit, Qatar, Bahrein, Omar en de Verenigde Arabische Emiraten. Het besluit komt nadat president Assad een plan van de Arabische Liga om een einde te maken aan het bloedvergieten heeft afgewezen. Zondag maakte Saoedi-Arabië al bekend zijn waarnemers uit terug te trekken. Nu heeft ruim de helft van de landen zich teruggetrokken uit de waarnemingsmissie van de Arabische Liga. (AP)

Iran reageert getergd op olieboycot van EU

Teheran. De Iraanse regering heeft gisteren getergd gereageerd op het besluit van de Europese Unie een olieboycot af te kondigen uit onvrede met Irans nucleaire programma. Iraanse functionarissen verwierpen het als „niet eerlijk” en voorspelden dat het niet effectief is. Volgens Iran staan er genoeg Aziatische kopers klaar om zijn olie af te nemen. Enige parlementsleden herhaalden het dreigement de strategische Straat van Hormuz af te sluiten als de Iraanse olie-uitvoer op obstakels zou stuiten. Anderen bepleitten de uitvoer naar Europa direct te staken, om de Europeanen te treffen voor ze alternatieve voorzieningen hadden kunnen treffen. (Reuters, AP)

EU verzacht sancties tegen regering Birma

Brussel. De Europese Unie heeft het sanctieregime tegen Birma gisteren iets verzacht. Het visumverbod voor prominente vertegenwoordigers van de Birmese regering, onder wie president Thein Sein en ministers, wordt ingetrokken. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken prezen de recente hervormingen die de regering van Thein Sein heeft doorgevoerd. Ze stelden een verdere verzachting in de sancties in het vooruitzicht. (Reuters, AFP)

Sociaal-democraten Zweden: leider weg

Rotterdam. De leider van de Zweedse sociaal-democraten, de 49-jarige Hakan Juholt, heeft zijn functie neergelegd. Hij was na een paar financiële schandaaltjes en blunders in uitspraken het vertrouwen van zijn partij kwijtgeraakt. Juholt was in maart aangetreden om de partij een meer klassiek sociaal-democratisch gezicht te geven. Maar omdat hij vaak in opspraak kwam, heeft hij de daling in kiezersaanhang geen halt kunnen toeroepen.(NRC)

‘Leider Russische oppositie geweerd’

Moskou.De liberale oppositiepoliticus Grigori Javlinski mag mogelijk niet meedoen aan de presidentsverkiezingen van 4 maart. Gisteren zei hij dat hij wordt geweerd op grond van zijn politieke standpunten. Eerder die dag maakte de kiescommissie bekend dat van de twee miljoen verplichte handtekeningen voor zijn kandidaatsstelling 23 procent niet in orde was. Vertegenwoordigers van Javlinski’s partij Jabloko noemden dit onzin. De kiescommissie bestudeert de handtekeningen opnieuw. (NRC)

Taylor ontkent voor CIA te hebben gewerkt

Nairobi. De in Den Haag gedetineerde voormalige president van Liberia, Charles Taylor, ontkent voor de CIA te hebben gewerkt. Zijn advocaat zegt in een verklaring in een Liberiaanse krant de Boston Globe te zullen aanklagen. De Amerikaanse krant berichtte op basis van informatie van het Pentagon vorige week over Taylors banden met de geheime dienst. De CIA zou Taylor begin jaren tachtig hebben geworven als infiltrant, mogelijk met het doel de Libische leider Gaddafi te bespioneren. (NRC)