Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Kortkolom binnenland

Verdachte spectaculaire vlucht A2 in politiecel

Rotterdam. De politie heeft een 25-jarige man uit Amsterdam aangehouden wegens de gewelddadige overval op geldtransportbedrijf Brink’s, afgelopen zomer. De overvallers ontkwamen na een spectaculaire vlucht over de A2. De politie hield de Amsterdammer al op 20 december aan, maar hield dat geheim, „vanwege het onderzoeksbelang.” Tot gisteren mocht de verdachte geen contact hebben met de buitenwereld. „Nu dat voorbij is, kunnen we zijn arrestatie naar buiten brengen”, aldus de politie. De verdachte, een bekende van de politie, is aangehouden op basis van een DNA-spoor dat de politie ontdekte in de buurt van het misdrijf. Bij de geldroof dreigden overvallers met vuurwapens. Tijdens hun vlucht schoten ze op de politie. Niemand raakte gewond. (Novum)

Opnieuw aanbesteding dienstpistool politie

Den Haag. De aanbestedingsprocedure voor een nieuw dienstwapen voor Nederlandse politieagenten moet over. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald. Het kort geding was aangespannen door de wapenfabrikanten Beretta en Walther. Minister Opstelten (Veiligheid, VVD) koos vorig jaar voor fabrikant Sig Sauer, maar het contract ging niet door nadat bleek dat er technische problemen met het wapen waren. Hij koos toen voor fabrikant Heckler & Koch, de nummer twee uit de aanbestedingsprocedure. (Novum)

Huisartsen ontlopen dwangsom NMa

Rotterdam. Huisartsenvereniging LHV neemt afstand van het ‘vestigingsbeleid’ dat ze jarenlang via haar website uitdroeg. Dit heeft de LHV vandaag bekendgemaakt. De huisartsen ontlopen zo de dwangsom die concurrentiebewaker NMa hun zou opleggen. Aan de boete van 8 miljoen euro die de NMA de huisartsen twee weken geleden oplegde, verandert niets. Die is gegeven omdat huisartsen op lokaal niveau al jaren nieuwe collega’s zouden weren. De huisartsenvereniging weerspreekt die aantijging en stapt naar de rechter. (NRC)

Vier mannen vast na vondst dode vrouw

Rotterdam. Na de vondst van een dode vrouw in een woning in Eindhoven heeft de politie gisteravond vier mannen aangehouden. De mannen waren aanwezig in de woning aan de Boschdijk waar de vrouw rond 21.30 uur werd gevonden, zegt een politiewoordvoerder. Haar doodsoorzaak is nog niet bekend. Het is evenmin duidelijk of ze de bewoonster is van het pand en wat de mannen daar deden. Zij zouden vandaag worden verhoord. De politie verwacht later meer naar buiten te kunnen brengen. (Novum)

Rutte: geen onderzoek Lockheedaffaire

Rotterdam. Premier Mark Rutte is niet van plan een onderzoekscommissie van historici in te stellen, die opnieuw onderzoek doet naar de rol van prins Bernhard in de Lockheedaffaire. Dat heeft Rutte gisteren geantwoord op vragen van D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold. Pechtold vroeg Rutte vorig jaar om instelling van een kleine onderzoekscommissie. Aanleiding vormde een boek van historicus Gerard Aalders, die stelt dat de betrokkenheid van Bernhard bij de affaire veel groter is dan tot nu toe is bewezen. De commissie-Donner, die onderzoek deed naar de beschuldiging dat Bernhard meer dan een miljoen dollar smeergeld zou hebben ontvangen van vliegtuigbouwer Lockheed, zou hebben geprobeerd zo weinig mogelijk strafbare feiten te vinden. Rutte is het oneens met de conclusie van Aalders dat de commissie-Donner een verkeerde voorstelling van zaken gaf. (Novum)