Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Oncologie

Kanker in eierstok begint in baarmoeder

Via de eileiders zou een voorstadium van een baarmoedertumor op de eierstokken en in de buikholte terecht kunnen komen.

Rotterdam. Eierstokkanker, een van de meest dodelijke tumoren bij vrouwen, ontstaat waarschijnlijk in de baarmoeder. Dat schrijven Nijmeegse onderzoekers in International Journal of Gynaecological Cancer. Ze bestudeerden eierstokken, eileiders en baarmoeder van vrouwen die tussen 1993 en 2009 in het UMC St Radboud aan eierstokkanker geopereerd zijn. In negen gevallen vonden zij een voorstadium van tumor in het baarmoederslijmvlies die opvallende overeenkomsten had met de eierstoktumoren.

Lang is gedacht dat eierstokkanker ontstaat door oplopende celschade bij de maandelijkse eisprongen. Kinderen krijgen, borstvoeding geven en pilgebruik (waardoor het aantal eisprongen in een vrouwenleven afneemt) verminderen het risico op eierstokkanker. Maar in de eierstokken zijn nooit voorstadia van kanker gezien en de cellen in de eierstoktumoren lijken bovendien niet verwant aan de cellen in de eierstok. Gesteriliseerde vrouwen, bij wie de eileiders zijn afgesloten of de baarmoeder is verwijderd, hebben veel minder kans op eierstokkanker.

De Nijmeegse onderzoekers, onder leiding van hoogleraar gynaecologische oncologie Leon Massuger, vonden „sterke aanwijzingen” voor de juistheid van hun theorie, zegt Massuger. Jaarlijks krijgen circa 1.100 vrouwen in Nederland eierstokkanker. NRC