Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Tennis

Japanner schakelt Tsonga uit op Australian Open

Kei Nishikori, als 24ste geplaatst, speelt in de kwartfinales tegen Andy Murray. Ook David Ferrer en Novak Djokovic zijn door.

Rotterdam. Voor het eerst in tachtig jaar staat er een Japanner in de kwartfinales van de Australian Open. De 22-jarige Kei Nishikori, 24ste op de plaatsingslijst, rekende gisteren verrassend in vijf sets af met de Fransman Jo-Wilfried Tsonga (6): 2-6, 6-2, 6-1, 3-6 en 6-3.

De Japanse tennisser speelt in de kwartfinales tegen Andy Murray. De als vierde geplaatste Schot hoefde niet veel inspanning te leveren in de vierde ronde. Michail Koekoesjkin gaf in de derde set bij een 1-0 achterstand op. Murray had de eerste twee sets met 6-1 gewonnen.

De Serviër Novak Djokovic heeft in Melbourne de nog enige overgebleven Australiër, Lleyton Hewitt, uitgeschakeld. De nummer één van de wereld was in vier sets te sterk: 6-1, 6-3, 4-6 en 6-3. Titelverdediger Djokovic mag nu met de Spanjaard David Ferrer (als vijfde geplaatst) strijden voor een plaats in de halve finales. Ferrer had in de achtste finales weinig moeite met Richard Gasquet en versloeg de Fransman in drie sets: 6-4, 6-4 en 6-1.

Voor dag negen van het grandslamtoernooi, die vannacht is begonnen in Melbourne, staan de andere twee kwartfinales bij de mannen gepland. De Argentijn Juan Martin Del Potro (11) strijdt met de Zwitser Roger Federer (3) om een plaats bij de laatste vier. En Tomas Berdych (7) uit Tsjechië treft de Spanjaard Rafael Nadal (2). Novum