Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Politiek

Initiatiefwet voor een 'Mooi Nederland'

In een gezamenlijk verzet tegen Blekers natuurplannen dient de oppositie een alternatief wetsvoorstel in.

De oppositiepartijen PvdA, D66 en Groenlinks komen met een alternatief voor de natuurplannen van staatssecretaris Bleker (Natuur, CDA). Bleker voert volgens hen een „afbraakbeleid” waardoor veel plant- en diersoorten verloren gaan.

Bleker werkt aan een nieuwe Wet natuur die milieuregels vereenvoudigt, meer overlaat aan de regio’s, meer economische activiteiten toestaat en minder plant- en diersoorten beschermt. Ook wordt 600 miljoen euro bezuinigd op natuurbeleid.

Maar de weerstand tegen de natuurplannen van Bleker is groot. Natuur- en milieuorganisaties vrezen dat de biodiversiteit afneemt door Blekers beleid. En ook de provincies liggen dwars. Bleker wil het natuurbeleid, inclusief bezuinigingen, overhevelen naar de provincies en sloot daarover vorig jaar een akkoord met het Interprovinciaal Overleg. Vier provincies (Noord-Brabant, Friesland, Groningen, Drenthe), hebben het akkoord weggestemd, Flevoland stelde een besluit uit.

Met het initiatiefwetsvoorstel Mooi Nederland kiest de oppositie nu voor het eerst voor gezamenlijk verzet tegen Blekers plannen. Belangrijk onderdeel is dat de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), aaneengesloten natuurgebieden, niet kleiner mag worden, zoals Bleker wil. De partijen willen de initiatiefwet vóór de zomer indienen.

De initiatiefwet maakt weinig kans in de Tweede Kamer. Coalitiepartijen VVD en CDA steunen Blekers beleid, net als gedoogpartner PVV. NRC