Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

IMF waarschuwt voor diepe recessie Europa – mogelijk 4 procent krimp

Managing Director of the International Monetary Fund (IMF) Christine Lagarde gestures during her speech about the economic Challenges in 2012 in the German Council on Foreign Relations in Berlin, Monday, Jan. 23, 2012. (AP Photo/Jens Meyer)
Managing Director of the International Monetary Fund (IMF) Christine Lagarde gestures during her speech about the economic Challenges in 2012 in the German Council on Foreign Relations in Berlin, Monday, Jan. 23, 2012. (AP Photo/Jens Meyer) IMF-directeur Christine Lagarde dringt bij eurozone-leiders aan op een verbreding van het Europese reddingsfonds. Foto AP / Jens Meyer

Het IMF heeft vandaag laten weten dat passiviteit in de eurozone een zware Europese recessie kan veroorzaken, waarbij de Europese economie met maar liefst vier procent zou kunnen krimpen de komende twee jaar.

Treedt Europa eindelijk handelend op en volgt het de adviezen van het IMF, dan zal er de komende twee jaar nog steeds een recessie volgen, maar wel één met een veel mildere krimp van ongeveer een 0,5 procent. Ook in dat geval is de Europese groeiverwachting echter nog altijd 1,6 procent lager dan in de vorige voorspelling van het IMF.

Griekenland wellicht failliet, Spanje en Italië onder druk

Het IMF stelt vandaag in zijn nieuwste Economic Outlook ook de raming voor de wereldwijde economische groei met twee procentpunten naar beneden bij. Tot 3,3 procent groei. Deze verlaging is een direct gevolg van de aanhoudende Europese schuldencrisis.

IMF-directeur Christine Lagarde dringt er bij de leiders in de eurozone op aan de omvang van het Europese reddingsfonds snel te verbreden. Het IMF wil dat Europa het financiële reddingsfonds verdubbelt. Ook roept het instituut op tot een verdere integratie van de monetaire unie.

De problemen stapelen zich dan ook op voor Europa. Economen verwachtten in toenemende mate dat Griekenland de komende weken failliet zou kunnen gaan. En minstens zo zorgwekkend is dat ook Italië en Spanje weer onder grote druk staan.

Het IMF stelt de verwachtingen voor die beide landen met maar liefst 2,5 procent naar beneden bij. Het fonds verwacht nu dat Italië een krimp van 2,2% zal doormaken de komende twee jaar en de Spaanse economie met 1,7% zal afnemen in deze periode.

IMF: wereldwijde groei vertraagt, maar wereldeconomie stort niet in

Ontwikkelde economieën zullen naar verwachting van het IMF met een gemiddelde van 1,5 procent groeien tot 2013. Dat is niet genoeg om echt herstel in te zetten.

Het IMF voorspelt dat ontwikkelingslanden dit jaar een groei van 5,4 procent zullen doormaken en volgend jaar van 5,8 procent.

Het IMF ziet de wereldwijde economie overigens de komende tijd weliswaar vertragen, maar niet instorten. Maar het rapport houdt een slag om de arm:

“Dit is wel gebaseerd op de aanname dat beleidsmakers in de eurozone de inspanningen verhogen om de crisis te bestrijden.”