Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Oorlog

Ik was advocaat

„Op het vwo vond ik het al leuk met woorden te spelen; een gedicht anders uitleggen dan anderen, en dat ze dan zeiden: ja, zo kun je ook zien. Anders, maar acceptabel. Niet fout, afwijkend. Een leraar zei dat een studie rechten wel wat voor mij was.

„Ik ben altijd een bevlogen advocaat geweest. Eerst in een middelgroot Nederlands kantoor. Dat werd een groot buitenlands kantoor. Daar raakte ik mezelf wat kwijt. In 2004 begon ik mijn eigen praktijk. Een verademing. Zelf je tijd plannen, geen personeel.

„Eerst is er vooral het hoofd: je bent jong, ambitieus. Daarna gaat je hart meer spreken. Elke dag reed ik langs het Ronald McDonald Huis. Ik heb me gemeld als vrijwilliger, schoonmaken. Met weinig moeite maak je voor zieke kinderen groot verschil.

„Let wel, mijn werk beviel goed. Een conflict? Dan ging het borrelen, koken. De tegenpartij te slim af zijn, overtuigen met woorden, tactiek, procesvoering. Dat is leuk. Maar ik ging me toch afvragen: ga ik dit voor de centen tot m’n 65ste zitten doen?

„Toen ik in 2010 een flinke operatie onderging, ben ik mijn hoofd gaan leegmaken. Voor een nieuwe stap moest ik radicaal met de advocatuur stoppen. Dat heb ik gedaan.”

Ik ben clown

„Ken je die film over Patch Adams, inspirator van CliniClowns? Zó intrigerend. Dat wil ik worden, CliniClown. Als clown Plies treed ik nu ook op bij verjaardagen en in kinderspeelzalen, maar bij zieke kinderen ligt mijn hart. Voor hen moet je extra diep gaan, om ze hun pijn, handicap, verdriet te doen vergeten.

„Aangenomen worden als CliniClown is heel moeilijk. Je moet opnieuw leren communiceren, contact leggen. Hoe diep de pijn ook zit, als je kunt communiceren, krijg je een lachje op zo’n gezicht. Ik ben clown- en acteerlessen gaan volgen. Je moet geen clown spelen, maar clown zijn. Je moet loskomen van die keurige volwassene, dingen laten gebeuren. Daar ben ik nu mee bezig. Ik speel in binnen- en buitenland. De taal van een goede clown is universeel. Heb je m’n video’s op YouTube gezien?

„Tsja, de verdiensten. Een mooi uurtarief is niet zaligmakend. Ik werf fondsen en ik heb spaargeld. En mijn man, die arts is, faciliteert ook een deel. Ik heb veel contacten uit mijn vorige werkkring verloren. Maar dit is wat ik wil. Je wordt helemaal blij als je iets kunt doen wat echt belangrijk is. En CliniClown word ik hopelijk echt.”

Deze rubriek gaat over mensen die het roer in hun leven radicaal hebben omgegooid. Deed u dat onlangs en wilt u op deze plek staan? Stuur een mail naar mensen@nrc.nl