Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Honkballers zonder gouden catcher

Het Nederlands honkbalteam moet verder zonder catcher en sleutelspeler Sidney de Jong. De 32-jarige wereldkampioen zet een punt achter zijn interlandcarrière. Hij speelde vorig jaar oktober op het door Nederland gewonnen wereldkampioenschap in Panama zijn 200ste en laatste interland. Daarnaast werd hij vier keer Europees kampioen met de Nederlandse ploeg.

De Jong, die in 1988 bij het Amsterdamse OVVO begon met honkballen, gedroeg zich in het Nederlands team als een ideale prof. Toch heeft de blonde catcher, in tegenstelling tot veel collega-internationals, nooit als beroepsspeler in de VS gespeeld. Na een tweejarige studie bij het South Idaho College in Twin Falls keerde hij aan het begin van zijn carrière onverrichter zake terug naar Nederland.

Tijdens de World Baseball Classic in 2006 leek zijn American dream alsnog in vervulling te gaan, toen de beroemde oud-pitcher Dennis Martínez hem namens de Baltimore Orioles om zijn telefoonnummer vroeg. De Jong hoorde daarna nooit meer iets van El Presidente en zette zijn carrière in de hoofdklasse voort.

De Jong verwierf met het Nederlands team wel internationale faam. Hij was sinds zijn interlanddebuut op het EK in 2001 bij vrijwel elk internationaal toernooi een belangrijke kracht. Tijdens de World Baseball Classic van 2009 verloor hij zijn basisplaats aan Kenley Jansen, die later tot opluchting van De Jong werd omgeturnd tot pitcher.

Bondscoach Brian Farley begrijpt de beslissing van de catcher, maar gaat hem ook missen. „Sidney de Jong was één van de beste spelers ter wereld op de zwaarste positie in het veld. Hij was onze leider en één van de sleutels van ons succes.”