Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Goed nieuws voor tamme konijnen

Vorige week viel een uitnodiging van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging in de bus om op konijnen te gaan jagen. En dan niet met een geweer, maar met een havik. Curieus. Tam konijn is geen onbekende, maar hoe smaakt wild konijn?

Plaats van handeling: een guur gemengd bos bij het Brabantse Rijen. Valkenier Ad sluipt tussen de sparren en wijst na tien minuten zwijgend naar een paar gaten in de mossige bodem. Daar zit een ‘bouw’, een konijnenburcht. De havik kijkt vanaf een lederen handschoen streng toe hoe Ads helper uit een houten doosje een fret haalt en deze voor de ingang van een ‘pijp’ zet. De albinobunzing steekt zijn neusje zoekend in de lucht en verdwijnt de gang in.

De wind ritselt in de bomen, boven onze hoofden mauwt een buizerd die het niet eens is met de concurrent die zijn konijnen aan het stelen is.

De fret komt na vijf muisstille minuten uit een andere pijp tevoorschijn. De konijnen zijn niet thuis.

Bij een volgende bouw is het wel raak. Uit een pijp schiet ineens een konijn tevoorschijn, op de vlucht voor de fret. Sneller dan zijn schaduw flitst de havik van de handschoen achter het bochten slaande konijn aan. Gekrijs achter de vogelkers verraadt dat klauwen in een zachte vacht slaan.

Veel vaker gaat het overigens mis, die middag. De fret valt nog onderin een bouw in slaap. En de havik raakt in de war wanneer twee konijnen tegelijkertijd uit pijpen knallen, waarna hij bovenin een boom gaat zitten mokken.

Maar één wild boskonijn kan die middag mee naar de keuken. Eindoordeel: ik wil nooit meer tam konijn.

Probeer de hand te leggen op een gaaf, wild konijn en laat je vooral niet afschrikken door het villen, want dat gaat net zo makkelijk als het schoonmaken van een vis. Op Google tref je videootjes met uitleg.

Snijd het konijn aan stukken, bestrooi die met peper en zout en zet aan in een beetje olijfolie. Leg ze daarna apart.

Snijd het spek aan stukjes en bak dit in dezelfde braadpan, voeg daaraan grof gesneden sjalotten, rode ui, paprika, knoflooktenen, een paar laurierbladeren en een handje van de kruiden toe. Als dat mengsel bijna gaar is, kunnen de paddenstoelen erbij – dit waren pieds-de-mouton. Voeg de ansjovis toe.

Doe nu de stukken konijn in het mengsel, voeg wat water toe zodat het konijn is ondergedompeld en zet half afgedekt een uurtje in de oven bij 180 graden.

De rubriek ‘Thuiskok’ wordt geschreven door vijf auteurs die elkaar afwisselen: Janneke Vreugdenhil (ma), Menno Steketee (di), Roos Ouwehand (wo), Joël Broekaert (do) en Joep Habets (vr).

Uw reacties zijn welkom op nrc.nl/thuiskok