Gaddafi-getrouwen nemen zijn voormalig bolwerk Bani Walid in

Aanhangers van de vermoorde Libische leider Moammar Gaddafi hebben gisteren delen van Bani Walid in handen gekregen. In de stad werd gevochten met troepen van de interim-regering.

Bani Walid was een van de laatste bolwerken van de dictator, die in oktober werd gedood. Veel inwoners van de stad horen bij een stam die trouw is gebleven aan Gaddafi.

Er zouden bij de gevechten zeker vier mensen zijn omgekomen en twintig mensen gewond geraakt. De strijd zou aangewakkerd zijn door de arrestatie van Gaddafi-loyalisten, waarna medestanders de wapens oppakten.

In het nieuwe Libië, na de val van het regime van Gaddafi, zijn er nog altijd spanningen tussen de verschillende gewapende en politieke facties. Met enige regelmaat nemen milities, die weigeren zich te ontwapenen, de wapens op tegen elkaar. Zondag stapte het plaatsvervangende hoofd van de Libische interim-regering, Abdel Hafiz Ghoga, op na protesten tegen de langzame hervormingen in het land en werden zes regeringsfunctionarissen geschorst die verdacht worden van corruptie. AP