Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Defensie

Franse twijfel Afghanistan

VS vrezen dat na mogelijke versnelde terugtrekking van Franse troepen andere Europese landen volgen.

Parijs. De Franse minister van Defensie Gérard Longuet overhandigt waarschijnlijk vandaag een rapport aan president Sarkozy over de omstandigheden waarin de aanslag in Afghanistan, waarbij vier Fransen om het leven kwamen, kon gebeuren.

Uit dat rapport zal president Sarkozy zijn conclusies trekken, zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Juppé tegen zijn Amerikaanse collega Clinton. In afwachting van het rapport heeft Frankrijk alle activiteiten in Afghanistan opgeschort.

De Amerikanen willen meer duidelijkheid over het Franse dreigement om vervroegd uit Afghanistan te vertrekken, nadat de vier Franse militairen, betrokken bij de opleiding van Afghaanse agenten, door een Afghaanse soldaat werden vermoord. Vijftien andere militairen raakten bij de aanslag gewond. De Afghaanse soldaat die de aanslag pleegde, was een infiltrant van de Talibaan. Hij zei gehandeld te hebben uit wraak, nadat vorige week een video was verspreid waarop te zien is hoe Amerikaanse soldaten urineren op lijken van Talibaanstrijders. NRC