Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Franse genocidewet binnen twee weken van kracht’

De Franse president Sarkozy benadrukte vandaag de "gemeenschappelijke belangen" van Frankrijk en Turkije. Foto Reuters / Jean-Paul Pelissier

De omstreden Franse genocidewet die gisteravond door de Senaat werd aangenomen moet binnen twee weken van kracht zijn. Dat kondigde de Franse president Nicolas Sarkozy vanavond aan volgens persbureau Reuters.

Ook drukte Sarkozy de Turkse premier Tayyip Erdogan vandaag in een brief op het hart om de “gemeenschappelijke belangen” van de beide landen in acht te nemen bij het besluit om Frankrijk eventueel sancties op te leggen naar aanleiding van de nieuwe wet. Turkije heeft Sarkozy eerder vandaag nog gewaarschuwd om de nieuwe Armeense genocidewet niet te ondertekenen. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken dreigde met niet nader gespecificeerde maatregelen. De Turkse premier Tayyip Erdogan noemt het Franse wetsvoorstel “discriminerend en racistisch”.

De wet maakt het een misdaad om te ontkennen dat de moord op Armeniërs door de Ottomaanse Turken bijna een eeuw geleden om een genocide ging. De stemming in de Senaat was 127 voor en 86 tegen. De goedkeuring bemoeilijkt de relatie met de opkomende macht Turkije, die toch al stroef verliep. Sarkozy lost met zijn handtekening onder de wet een oude verkiezingsbelofte in.

Turkije reageerde vorige maand al woedend toen het Assemblée Nationale, de Franse Tweede Kamer, de strafbaarstelling van het ontkennen van genocide in het algemeen, en nadrukkelijk ook de Turkse massamoord op Armeniërs in 1915, goedkeurde. De militaire, economische en politieke banden met Frankrijk werden toen verbroken en de Turkse ambassadeur werd teruggeroepen. Ahmet Davutoglu, de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, waarschuwde voor een nieuw tijdperk van ‘inquisitie’ als de Senaat de wet zou aannemen.

Onze correspondent in Turkije, Bram Vermeulen, voorspelde vandaag al in NRC Handelsblad dat we de komende tijd een hoop politiek theater kunnen verwachten:

“Een groot gevaar voor Turkije is dat andere Europese landen in navolging van Europa een soortgelijke wet zullen aannemen. Dat zal de relatie tussen de EU-landen en Turkije verder onder druk zetten. Daarnaast vinden de verlichte Turken dat met deze wet de Europese waarden, zoals vrijheid van meningsuiting, worden verkwanseld.”

Turkije is met twaalf miljard euro een belangrijke handelspartner voor Frankrijk. Franse bedrijven hopen dan ook dat de economische sancties meevallen, aldus Dirk Vandenberghe vandaag in NRC Handelsblad:

“In de praktijk is het voor Franse bedrijven nu al bijna onmogelijk om mee te dingen naar overheidsopdrachten, zeggen vertegenwoordigers van het Franse bedrijfsleven in Turkije.”