Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

EU steunt sancties tegen Hongarije om begrotingstekort

Herman van Rompuy verwelkomt Viktor Orbán vandaag voor aanvang van een EU-vergadering. Foto Reuters

De Europese Unie steunt sancties tegen Hongarije die de door de Europese Commissie zijn voorgesteld, zo melden diplomaten in Brussel vandaag aan persbureau Reuters. Het land heeft volgens de EU een buitensporig begrotingstekort.

Subsidies aan Hongarije voor regionale ontwikkeling worden opgeschort als gevolg van de sancties. Dat is de uitkomst van een vergadering van de Europese ministers van Financiën van vandaag. Hongarije is er niet in geslaagd te voldoen aan de EU-eis om het begrotingstekort onder drie procent van het bruto binnenlands product te brengen.

Hongarije wil onderhandelen met EU over procedure

De Hongaarse premier Viktor Orbán probeerde vandaag juist te onderhandelen met de Europese Commissie over de inbreukprocedure die vorige week tegen het land is gestart. Orbán hoopte een deal te kunnen sluiten om financiële steun aan Hongarije veilig te stellen.

De procedure is door de commissie gestart wegens de nieuwe grondwet van het land. Deze is namelijk in strijd met Europese regelgeving. Als hierop geen reactie komt, riskeert Orbán boetes die het Europees Hof van Justitie kan opleggen.

Orban: problemen kunnen makkelijk worden weggenomen

Als reactie op de procedure liet de premier vorige week weten dat Hongarije de bezorgdheid van de EU snel kan wegnemen. Orban hield op eigen verzoek in een toespraak in het parlement om het beleid van zijn regering te verdedigen. De premier probeerde de europarlementariërs gerust te stellen door te zeggen dat de problemen die Europa met de Grondwet heeft “gemakkelijk” opgelost kunnen worden. Volgens Orban voldoet de nieuwe Hongaarse Grondwet aan de basiswaarden van de EU, hoewel hij de bezwaren van Europa “begrijpelijk” noemde.

Vervolgens heeft Orban aan Barroso een brief geschreven waarin hij uiteen zou hebben gezet op welke manier Hongarije de EU tegemoet wil komen. Volgens Barosso zegt Orban in de brief bereid te zijn “de relevante wetgeving” aan te passen en samen te werken met de Europese Commissie.

José Manuel Barroso, voorzitter van het dagelijks bestuur van de Europese Unie noemde drie aspecten binnen de Hongaarse grondwet die niet stroken met EU-regelgeving. De onafhankelijkheid van de Hongaarse centrale bank is in het geding door de grondwet, net als de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en van een agentschap dat zich ontfermt over gegevensbescherming. Daarnaast heeft de Commissie problemen met de verlaging van de pensioenleeftijd van rechters in Hongarije.