Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

EU-ministers: Athene en banken terug naar de onderhandelingstafel

De Spaanse minister van Financiën Luis de Guindos (links) lacht samen met zijn Griekse ambtsgenoot, Evangelos Venizelos, op de bijeenkomst in Brussel van gisteren.
De Spaanse minister van Financiën Luis de Guindos (links) lacht samen met zijn Griekse ambtsgenoot, Evangelos Venizelos, op de bijeenkomst in Brussel van gisteren. Foto AFP / John Thys

De ministers van Financiën van de Europese Unie willen dat de Griekse regering en de banken verder onderhandelen over kwijtschelding van een deel van de schuld. Momenteel is het resultaat ‘onvoldoende’.

De ministers, die bijeen zijn in Brussel voor hun maandelijkse overleg, reageerden daarmee op het overleg dat al lange tijd gevoerd wordt tussen de Griekse regering en zijn schuldeisers. De gesprekken gaan over de voorwaarden van het kwijtschelden van zo’n vijftig procent van de Griekse staatsschuld, een bedrag van meer dan honderd miljard euro.

Volgens De Jager moet Griekenland “nog wat tandjes bijzetten” om het optimale uit de nu al maandenlang durende onderhandelingen te halen. De banken zouden volgens de EU-ministers genoegen moeten nemen met een lagere rente.

Als de onderhandelingen niet slagen, dreigt Griekenland failliet te gaan en lijkt een vertrek van het land uit de eurozone onvermijdelijk. De Europese schuldeisers hebben een akkoord als voorwaarde gesteld voor nieuwe financiële steun. Griekenland is daar afhankelijk van: eind januari moet het land weer zo’n twintig miljard aan rentebetalingen doen en dat geld is er niet.