Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Economie

Er is werk aan de winkel

Eén nieuwe baas moet de BlackBerry weer hip maken, om de concurrentie met Apple en Google nieuw leven in te blazen

Redacteur Technologie

Rotterdam. Het Canadese technologiebedrijf Research in Motion (RIM) schuift twee topmannen aan de kant om het concern te laten leiden door één persoon. Dat maakte RIM zondagnacht bekend.

Jim Balsillie en oprichter Mike Lazaridis, die samen topman waren, maken vrijwillig plaats voor de Duitser Thorsten Heins.

De aanpassing komt op het moment dat de aandelenkoers en het marktaandeel van de telefoonmaker onder druk staan. De smartphonemarkt groeit snel, maar de meeste mensen kiezen voor een toestel met Android (van Google) of een Apple iPhone. RIM heeft moeite om aansluiting te houden. De BlackBerry was ooit hét gereedschap voor de zakelijke gebruiker, maar die schakelt nu ook over naar iPhones en Android-telefoons.

RIM groeit nog wel op de consumentenmarkt, in Nederland met name bij gebruikers die goedkoop willen chatten (‘pingen’). In dat segment zijn de marges lager en loert de concurrentie, bijvoorbeeld van een veelgebruikte dienst als WhatsApp.

RIM kampte met vertragingen en kreeg slechte kritiek op zijn iPad-concurrent, de BlackBerry PlayBook. De problemen werden verergerd door een dagenlange netwerkstoring in oktober vorig jaar, die een groot deel van de 75 miljoen Blackberry-klanten trof.

RIM’s betrouwbaarheid liep een deuk op, terwijl het bedrijf zich graag liet voorstaan op zijn onverwoestbare, veilige BlackBerrydienst. Dat imago stond al onder druk nadat RIM zich in 2010 moest loswrikken uit dreigende BlackBerry-verboden in het Midden-Oosten en Azië. Enkele regimes wilden inzage kunnen hebben in berichten die via de Blackberry verstuurd werden.

Nu RIM zich moeilijker weet te onderscheiden met oude waarden, moet het op zijn minst net zo aansprekend worden als de Amerikaanse concurrenten.

De nieuwe RIM-baas Heins – de Duitser werkte tot 2007 bij Siemens – belooft voor dit jaar een ‘smartphonehit’ uit Canada. Maar dan zal hij eerst een ingewikkelde technologische vernieuwing moeten doorvoeren. Het bedrijf wil van aparte besturingssystemen voor de BlackBerry-tablets en het systeem voor BlackBerry-telefoons naar één overkoepelende technologie, BlackBerry 10. Die slag is nodig om ontwikkelaars ook in de toekomst aantrekkelijke software te laten maken voor BlackBerry-apparaten.

BlackBerry 10, dat die beloofde smartphone-hit uit Canada moet opleveren, is echter uitgesteld naar ergens aan het einde van het jaar. RIM loopt daarom nog achter bij de softwarewinkels van Apple en Google, die honderdduizenden applicaties tellen. Zelfs Windows Phone telt meer apps – hoewel Microsofts mobiele platform qua marktaandeel veel kleiner is dan RIM.

Volgens Gartner-analist Carolina Milanesi doet de wisseling van de wacht bij RIM denken aan de ingreep die telefoongigant Nokia in 2010 deed. Ook dat bedrijf verloor snel terrein door de opkomst van de iPhone en Android-toestellen. Pogingen om het eigen Symbian-systeem te moderniseren, liepen op niets uit. De Finnen vervingen hun oude topman Olli-Pekka Kallasvuo door Stephen Elop, ex-Microsoft. Die besloot na korte tijd dat Nokia het op eigen houtje niet zou redden.

Elop stopte de ontwikkeling van Symbian en sloot een intensieve samenwerking met Microsoft. Deze twee bedrijven vechten nu samen voor een positie op de Amerikaanse markt, in een keiharde strijd tegen Apple en Google.

Voor RIM behoort een pact met Microsoft en Nokia ook tot de opties, al wil Thorsten Heins daar nog niets van weten. „Elk bedrijf dat zo snel groeit als wij heeft groeipijnen.” Met een betere bedrijfsvoering blijft RIM in zijn eentje een top-3-speler, denkt Heins.

Maar de deadline ligt al vast: op het Mobile World Congress in Barcelona, eind februari, moeten de eerste contouren van de nieuwe BlackBerry-hit zich aftekenen.