Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Doodsbang voor die club gillende meiden

Lisette Thooft (1953), journalist, schrijver:

„Deze foto is gemaakt op 16 mei 1975, op de zolder van de UVSV, de Utrechtsche Vrouwen Studenten Vereeniging. Het was een ‘moederdag’ van onze jaarclub Pimpeloen (van veel pimpelen, en zo), dus met onze echte moeders. We hadden een boottochtje door de grachten gemaakt. Verder ben ik vergeten wat we hadden gedaan.

„Mijn moeder (1) was blij dat ik bij de UVSV zat, vooral omdat ze hoopte dat ik zo een nette jurist zou vinden om mee te trouwen. Ik (2) ben de enige op de foto met een broek aan. Ik doe net of ik het vreselijk leuk vind, maar eigenlijk was ik doodsbang voor die club gillende meiden.

„Diep in mijn hart vond ik niet dat ik erbij hoorde. Ten eerste was ik twee jaar ouder. In de eerste twee jaar van mijn studie, Engelse taal- en letterkunde, had ik hasj gerookt en de hippie uitgehangen. Daarna brak ik mijn hart door een ongelukkige liefde. Gestimuleerd door een tante ben ik toen omgeturnd tot een net meisje. Ik hing het parelsnoer van deze oudtante om mijn nek en werd alsnog lid van het corps. Maar ik vond het eigenlijk net zo erg als ik van tevoren al had gedacht.

„Op deze foto was ik al weer bijna geen lid meer. Ik was namelijk gaan roeien bij Triton en had mezelf opgegeven voor wedstrijd roeien, wat inhield dat je vanaf januari niet meer mocht roken en vanaf februari niet meer drinken – of andersom, daar wil ik vanaf wezen. Dus had ik een excuus om niet meer mee te pimpelen. Zo kon ik met goed fatsoen wegglippen.

„Er is één clubgenote met wie ik nog goed contact heb, Carolien Somerwil (3). Ze is cabaretière. We gaan af en toe eten, of naar een museum, of wandelen en dan praten we ook wel eens over die tijd.”

Gezocht: groepsfoto’s met een verhaal. Mail uw (digitale) foto met toelichting naar mensen@nrc.nl