Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

De radeloosheid van de oude en nieuwe politiek

Voor twee splinterpartijen mogen CDA en PvdA niet klagen over de royale aandacht van de media. In talkshows en actualiteitenprogramma’s blijven de deskundigen en insiders zich maar verdringen rond de graftombes van beide politieke bewegingen. Soms zie je mensen opduiken van wie je geen idee had dat ze nog bestonden. Marnix van Rij glibberde voorbij, Kay van de Linde, maar ook Hans van den Broek en zelfs Willem Aantjes kregen het woord.

De wereld draait door ontving gisteren de onverminderd blijmoedige voorzitter van het CDA, predikante Ruth Peetoom. „De koningin van het bal”, noemde Matthijs van Nieuwkerk haar. Peetoom, radicaal rood vermomd, noemde hem op haar beurt nog mooier dan Emile Roemer. Hoe hardnekkig de presentator ook aandrong, een nieuwe partijleider voor haar partij wist Peetoom niet te noemen. Ze bluflachte wel dat er ontiegelijk veel „authentieke” kanjers „met visie” staan te trappelen maar die vrouw is ten einde raad. Op het laatst begon Peetoom zelfs sidekick Jan Mulder te polsen. Wilde hij dan niet de nieuwe christendemocratische politieke voorman worden?

In Pauw & Witteman werd de arme Job Cohen nog een keer gemarteld. Niemand kan slechter jokken dat hij het zo fantastisch naar zijn zin heeft als de politieke aanvoerder van de PvdA. Oppositie voeren is een vak en dat ligt je niet, sarde de politiek commentator van dienst Bart Chabot. „Job, je moet van je afbijten. Als ze je een bedrijfspoedel noemen, moet je je tanden laten zien”, doceerde Chabot. De PvdA-leider moet volgens hem Wilders voortaan ‘Blondie’ noemen, dan komt alles nog wel goed. Cohen voelt er niets voor. „Straatvechten past niet bij me.”

Allemaal oude politiek. Tegenlicht behandelde gisteravond de nieuwe politiek. Het programma ging in Lissabon, Madrid en Rome op zoek naar de eigentijdse demonstrant. De persoon van het jaar 2011, zoals het weekblad Time oordeelde. In de uitzending was een moedeloos makende lange stoet van sombere demonstranten te zien. Het zijn allemaal aanhangers van de Occupy-beweging, maar wat dat inhoudt wist vrijwel niemand.

Want de verwarring mag dan groot zijn binnen de klassieke politieke partijen, de radeloosheid onder de boos zingende, trommelende en kamperende Europese jeugd is oneindig veel groter. Ze vergaderen zich een ongeluk.

In Portugal vertelde een demonstrant dat hij op Facebook dagelijks meldingen krijgt van vrienden die emigreren naar ver weg. Zelfs de eigen minister-president Coelho spoort jongeren aan werk te zoeken in de voormalige Portugese koloniën. Verlaat het land.

Marcel Haenen vervangt Hans Beerekamp, die met vakantie is.