Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Dit zijn de Oscarnominaties - Hugo en The Artist grootste kans op beeldje

Een beeld uit ‘The Artist’, de film die tien Oscarnominaties binnensleepte.
Een beeld uit ‘The Artist’, de film die tien Oscarnominaties binnensleepte. Foto AP / The Weinstein Company

Zojuist zijn de nominaties voor de Academy Awards, ook wel de Oscars, bekendgemaakt. De film Hugo (met Ben Kingsley en Sacha Baron Cohen) is met elf nominaties, waaronder die voor Beste Film, de koploper. The Artist kreeg er tien.

Er worden bij de ceremonie op 27 februari in totaal dertig Oscars uitgedeeld: 24 door stemming onder de leden van de Academy en zes speciale die worden toegewezen door een comité. Daarbij is Hugo dus degene met de meeste nominaties: voor elf prijzen doet de film van Martin Scorsese mee, waaronder die van Beste Film en Beste Regisseur.

Dit zijn de belangrijkste genomineerden:

Beste Film

War Horse
The Artist
Moneyball
The Descendants
Tree of Life
Midnight in Paris
The Help
Extremely Loud And Incredibly Close
Hugo

Beste Acteur

Demián Bichir (A Better Life)
George Clooney (The Descendants)
Jean Dujardin (The Artist)
Gary Oldman (Tinker Tailor Soldier Spy)
Brad Pitt (Moneyball)

Beste Actrice

Glenn Close (Albert Nobbs)
Viola Davis (The Help)
Rooney Mara (The Girl With The Dragon Tattoo)
Meryl Streep (The Iron Lady)
Michelle Williams (My Week With Marilyn)

Beste Mannelijke Bijrol

Kenneth Branagh (My Week with Marilyn)
Jonah Hill (Moneyball)
Nick Nolte (Warrior)
Christopher Plummer (Beginners)
Max von Sydow (Extremely Loud and Incredibly Close)

Beste Vrouwelijke Bijrol

Bérénice Bejo (The Artist)
Jessica Chastain (The Help)
Melissa McCarthy (Bridesmaids)
Janet McTeer (Albert Nobbs)
Octavia Spencer (The Help)

Beste Regisseur

Woody Allen (Midnight in Paris)
Michel Hazanavicius (The Artist)
Terrence Malick (The Tree of Life)
Alexander Payne (The Descendants)
Martin Scorsese (Hugo)

De overige nominaties staan hier.

The Artist gaat natuurlijk winnen, dat kan niet missen!

Onze filmrecensent Coen van Zwol in een reactie:

“De nominaties voor beste film zijn allemaal usual suspects. Daar zitten weinig verrassingen tussen. Extremely Loud And Incredibly Close is wel slecht ontvangen, maar is wel een typische Oscarfilm met Tom Hanks in de hoofdrol. Drive hadden we er in Europa misschien graag bij gewild. Maar dat is geen logische keuze voor Amerikanen. Daar wordt ‘ie gezien als arthousefilm en te traag. Ze voelden zich bekocht na het zien van die film.”

Koplopers in de nominaties zijn Hugo en The Artist. Dat zijn twee sprookjesachtige films. Ze zijn historisch en stilistisch opvallend vormgegeven.

The Artist gaat natuurlijk winnen, dat kan niet missen! Het is een ode aan Hollywood. Die verleiding kunnen de Academy Awards niet weerstaan. En dat zou een primeur zijn voor een Franse film.”

‘The Artist is bijna perfect’

Van Zwol schreef op 23 november jl. al een lovende recensie over The Artist:

“Een bijna tekstloze, Franse zwart-witfilm, met titelkaarten en een soundtrack vol oude ballroomjazz. Marketingtypes braken zich vast het hoofd erover: hoe The Artist te verkopen? Als gimmickfilm? Als must see-film? Dat laatste is The Artist zeker, al is het maar omdat hij zo ongehoord slim, grappig en ontroerend is. Een bijna perfecte, hartverwarmende film: hulde aan het lef van de filmmakers. (…) een klein meesterwerk.”

‘Scorsese toont in Hugo hoe je 3D doet’

Van Zwol op 19 januari over Hugo:

“Scorsese toont in Hugo hoe je 3D doet, vanaf het duizelingwekkende beginshot waarin we vanuit de ruimte een Parijs’ treinstation binnen zoeven en eindigen bij Hugo. De diepte betovert vaak: Scorsese is niet zuinig met kunstgrepen. Roosters, sneeuwvlokjes en hekken om gelaagdheid te versterken, ‘blockbusterkleuren’, waarbij je mensen oranje bijkleurt zodat ze nog markanter uit een donkerblauwe achtergrond springen.”