Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Economie

De meeste zzp'ers zijn niet verzekerd en sparen onvoldoende voor hun pensioen

De reden is de hoge kosten van een verzekering, blijkt uit onderzoek.

Rotterdam. Twee op de drie zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) zijn niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Reden: de hoge kosten van zo’n verzekering. Dat blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken, een initiatief van het ministerie van Financiën waarin organisaties uit verschillende sectoren vertegenwoordigd zijn. Veel zzp’ers denken dat ze in geval van nood wel kunnen terugvallen op hun partner of een spaarpotje. Tikje naïef? Ja, zegt Henriette Raap-Scheele, woordvoerder van Wijzer in geldzaken. „Mensen nemen de gok, maar realiseren zich niet dat je zomaar van de trap kunt vallen.”

De Nederlandse arbeidsmarkt telt 723.000 zzp’ers. De helft van hen legt geen of onvoldoende geld opzij voor het pensioen, blijkt ook uit het onderzoek. Ze zien er de noodzaak niet van in en vinden het te duur.

Hoewel veel zzp’ers weten van het bestaan van beroeps- of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen, heeft meer dan de helft ook deze niet afgesloten. Het privévermogen van de zzp’er en diens partner is daarnaast ook slecht beschermd via huwelijkse voorwaarden, ontdekten de onderzoekers. Zzp’ers blijken slecht op de hoogte van de financiële risico’s die ze lopen, concludeert Raap-Scheele. „Dat is zorgelijk.”

Het ministerie van Sociale Zaken doet permanent onderzoek naar zzp’ers. Uit een recente peiling blijkt dat de meeste zelfstandigen tevreden zijn over hun werk. Ook in financieel opzicht melden de meesten een verbetering ten opzichte van hun eerdere, vaste baan – slechts 12 procent zou kiezen voor een vast dienstverband als die kans zich voordeed. „Mensen verdienen vaak meer als zelfstandige”, zegt Raap-Scheele. „Maar ze vergeten dat ze grote risico’s lopen.” NRC