Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Dat zeilmeisje vraagt te veel aandacht

De 16-jarige Laura Dekker had lak aan regels en zeilde solo rond de wereld. Havisten vinden het stoer en bijzonder, vwo’ers noemen haar „puberaal” en „aanstellerig”.

Drie blonde, Laura Dekkerachtige meisjes zitten op een muurtje buiten hun school. Ze dragen gympen of lage laarzen, zijn 15 en 16 jaar en zitten in de vierde van het vwo. Ze weten niet onmiddellijk wie Laura Dekker ook alweer was. ‘Zeilmeisje’ maakt meer los. Hoewel, ook weer niet heel veel. Ze is, zeggen ze, zeker geen spontaan gespreksonderwerp.

„Ik vind het knap dat ze het heeft gedaan”, zegt Dominique Pot over de wereldreis van de 16-jarige solozeilster. „Maar ze had best een paar jaar kunnen wachten.”

„Ik vind haar nogal een kneus”, zegt Anne Christine Makkinje. „Ze vraagt veel te veel aandacht door zo moeilijk te doen. Túúrlijk mag je niet een jaar rond de wereld zeilen. Dat zou bijna niemand mogen.”

Pot: „Ik mag niet eens in mijn eentje op vakantie.”

Laura Dekker is voor leeftijdgenoten geen held, blijkt uit een ministeekproef onder middelbare scholieren in Utrecht. Kennelijk is daar meer voor nodig dan het trotseren van de wil van je moeder en van het Bureau Jeugdzorg, en in je eentje rond de wereld zeilen.

Dat ingaan tegen het gezag, van je moeder of van de instanties – gymnasiast Michiel van der Meiden (18) vindt het maar „puberaal”. „Ze lapt alle regels aan haar laars. Moet ze zelf weten, maar daar hoef je niet zo’n kermis van te maken.” „Een beetje aanstellerig”, vindt ook zijn klasgenote Maxime Essers (18). „Moet dat nou echt op het nieuws?”

Beiden vinden wel dat een meisje van zestien moet kunnen doen wat ze wil. Wereldreis? Ga je gang. Als je er gelukkig van wordt. „Als je ouders het goed vinden: prima”, zegt Maxime Essers. „Maar hou het binnenshuis. Ik hoef dat echt niet allemaal te weten.” En Jeugdzorg zou zich bezig moeten houden met kinderen die echt hulp nodig hebben.

Drie havo-scholieres van 15 weten wel meteen wie Laura Dekker is. Famke Weeda vindt het stoer „dat ze haar droom heeft waargemaakt”, ondanks alle tegenwerking. Maar Kristy Dame denkt dat ze er later misschien wel spijt van krijgt. „Zeggen dat ze les kreeg op de boot, het dan toch niet doen. Onhandig. Komt ze terug, heeft ze niks.”

„Ze krijgt wel een heel andere opvoeding dan wij”, mijmert Dame verder. „Wij zitten op school, hebben vrienden, feestjes. Dat mist zij allemaal.”

Famke Weeda: „Ik zou het zelf in ieder geval nooit doen. Ik zou me zo alleen voelen.” Kristy Dame: „En straks kapseist je boot.”

Een 15-jarige jongen in het zwart uit de meest onversneden lof voor de solotocht. „Bijzonder”, zegt Shad Abdeslam. „Ze heeft zelf het initiatief genomen. En bewezen dat ze het kan.” Maar zijn klasgenoot Ioulianos Stavrianidis uit vwo-4 had zelf toch eerst zijn school afgemaakt. En hun vriend Shijie Shi begrijpt de zorgen om haar veiligheid. Een held of een voorbeeld is ze ook voor hen niet. „Ik vind het knap”, zegt Shad Abdeslam. „Maar ik denk niet dat ik zelf zoiets zou doen.”