Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

College TU Delft maakt al jarenlang te dure dienstreizen

Interieur van het verbouwde en aangepaste hoofdgebouw van de TU Delft, nu in gebruik door de faculteit Bouwkunde. Foto NRC / Leo van Velzen Foto Leo van Velzen NrcHb.
Interieur van het verbouwde en aangepaste hoofdgebouw van de TU Delft, nu in gebruik door de faculteit Bouwkunde. Foto NRC / Leo van Velzen Foto Leo van Velzen NrcHb. Interieur van het verbouwde en aangepaste hoofdgebouw van de TU Delft, nu in gebruik door de faculteit Bouwkunde. Foto NRC / Leo van Velzen

Het college van bestuur van de Technische Universiteit Delft heeft jarenlang de eigen declaratieregels voor dienstreizen in binnen- en buitenland overtreden. Zo werd in te dure hotels overnacht en in te dure restaurants gegeten. Dat blijkt uit gegevens die de TU Delft op verzoek ter beschikking heeft gesteld aan NRC Handelsblad.

Staatssecretaris Zijlstra (Onderwijs, VVD) zegt in een reactie dat hij “opheldering” gaat vragen bij de TU Delft. “Mocht blijken dat er ondoelmatig geld is besteed, dan zal ik dat terugvorderen, zoals ik dat in eerdere gevallen ook heb gedaan”, aldus Zijlstra.

College van bestuur geeft toe, maar overtreding ‘staande praktijk’

Het college van bestuur geeft toe dat bij een deel van de dienstreizen meer is gedeclareerd dan de toegestane maximumbedragen. Maar volgens het college is deze overtreding “staande praktijk voor alle medewerkers”. Toch staat er op de intranetsite van de TU Delft duidelijk wat de regels voor dienstreizen zijn, inclusief maximumbedragen. Bronnen binnen de universiteit zeggen dat deze regels door het personeel gewoon gevolgd worden. De voorzitter van het college van bestuur, Dirk Jan van den Berg, wil nu echter de voorschriften verruimen:

“We gaan de regels aanpassen zodat het mogelijk wordt om de werkelijke kosten te declareren.”

Decaan stapte gisteren per direct op - TU ontkent verband

Vorige week werd bekend dat decaan Marco Waas van de TU Delft zich schuldig gemaakt heeft aan “ontoelaatbaar declaratiegedrag”. Daar werd hij op aangesproken door Van den Berg. Waas stapte gisteren per direct op. Volgens bronnen bij de universiteit houdt zijn vertrek verband met zijn declaraties. De TU Delft ontkent dat.

Onkostenvergoedingen en faciliteiten voor de drie collegeleden kostten de universiteit tussen 2008 en 2011 in totaal 916.143 euro. Volgens het ministerie van Onderwijs dienen universiteiten sober met de rijksmiddelen om te gaan. Mede daarom stellen de twee reisregelingen van de TU Delft een maximum aan de bedragen die per regio mogen worden gedeclareerd.

69.108 euro aan dienstreizen in vier jaar tijd

De meeste kosten komen voor rekening van Van den Berg. Hij maakte afgelopen vier jaar voor 69.108 euro veertig buitenlandse dienstreizen. Tien keer was de bestemming China. Volgens de TU Delft houden de hoge reiskosten van Van den Berg “direct verband met zijn verantwoordelijkheid om de positie van de TU Delft internationaal te verstevigen, met name in Azië en binnen de EU”.