Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Clijsters stoot Deense nummer 1 van troon

Kim Clijsters plaatste zich vandaag ten koste van Caroline Wozniacki voor de halve finale van de Australian Open. Het vrouwentennis heeft volgende week een nieuwe nummer één.

Caroline Wozniacki of Denmark plays a shot against Kim Clijsters of Belgium during their quarterfinal at the Australian Open tennis championship, in Melbourne, Australia, Tuesday, Jan. 24, 2012.(AP Photo/John Donegan)
Caroline Wozniacki of Denmark plays a shot against Kim Clijsters of Belgium during their quarterfinal at the Australian Open tennis championship, in Melbourne, Australia, Tuesday, Jan. 24, 2012.(AP Photo/John Donegan) AP

Caroline Wozniacki is vanaf komende maandag niet meer de nummer één van de wereld die nooit een grandslamtoernooi won. De 21-jarige Deense werd vandaag in de kwartfinale van de Australian Open in twee sets (6-3 en 7-6) uitgeschakeld door de Belgische Kim Clijsters en duikelt volgende week naar de derde plaats op de wereldranglijst. Petra Kvitova, Victoria Azarenka en Maria Sjarapova gaan de komende dagen om de koppositie strijden. Clijsters speelt in Melbourne alleen voor de eindzege.

Het blijft voor het grote publiek moeilijk te begrijpen dat Wozniacki zich sinds oktober 2010 vrijwel onafgebroken de beste tennisster ter wereld mocht noemen, zonder dat ze een van de vier grandslamtoernooien (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon of US Open) op haar naam had geschreven. De blonde krachttennisster was daarmee een koningin zonder kroon. Vergelijkbaar met het Nederlands voetbalelftal dat zich vorig jaar even de nummer één van de FIFA-ranking mocht noemen, vóór wereld- en Europees kampioen Spanje.

Wozniacki is door haar nederlaag tegen Clijsters van haar troon gestoten. „Om eerlijk te zijn ben ik niet echt bezig met de koppositie”, zei ze vandaag na haar nederlaag. „Aan het eind van het jaar zullen we zien wie het beste was. Ik zal die koppositie echt wel een keer terugkrijgen. Daar maak ik me nu geen zorgen over.”

Wozniacki eindigde zowel in 2010 als in 2011 als de nummer één van de wereld. Ze verdiende die positie door in een tijdsbestek van twaalf maanden meer punten te verzamelen dan de concurrentie. Daar waar andere toppers als de zusjes Williams, Clijsters en Sjarapova zich vooral richtten op de grote toernooien, sloeg Wozniacki toe bij kleinere evenementen. Ze won in 2011 de WTA-toernooien in Dubai, Indian Wells, Charleston, Brussel, Kopenhagen en New Haven.

Wozniacki maakte de afgelopen jaren ook gebruik van een machtvacuüm dat was ontstaan na het vertrek van Justine Henin, de blessures van de zussen Venus en Serena Williams en Maria Sjarapova, de vormcrisis van Clijsters en het wegvallen van ‘eendagsvliegen’ als Na Li, Dinara Safina, Jelena Jankovic, Svetlana Koetsnetsova en Ana Ivanovic.

Wozniacki was simpelweg de meest stabiele speelster in het vrouwencircuit en bleek door haar grote loopvermogen moeilijk te verslaan. Maar het ontbreekt haar aan echte wapens om tegen toppers te kunnen toeslaan. In 2009 speelde ze op de US Open haar tot dusver enige grandslamfinale, waarin ze net als vandaag tegen Clijsters kansloos ten onder ging. De Vlaamse streed aan het begin van haar carrière overigens dezelfde strijd als Wozniacki nu. Pas op de US Open van 2005 nam Clijsters afscheid van het predicaat ‘nummer één zonder hoofdprijs’.

De macht in het vrouwentennis is de laatste jaren niet meer in handen geweest van één dominante speelster. De laatste vijftien jaar zijn ruwweg onder te verdelen in zes perioden: het tijdperk van Martina Hingis en Lindsay Davenport, vervolgens de hegemonie van Venus en Serena Williams, daarna de Belgische machtsovername van Clijsters en Henin, toen de opkomst van een contingent talentvolle en succesrijke Russinnen onder wie boegbeeld Sjarapova, daarna de revival van Henin en ten slotte de nummers één zonder grandslamtitel: Jankovic, Safina en Wozniacki.

Het is nu aan Kvitova, Azarenka en Sjarapova om op de Australian Open een nieuw tijdperk in te luiden.