Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
In beeld

Rampen

Chili vervangt mega-afvalstortplaats voor recyclingfabriek

'La Chimba', een van de grootste stortplaatsen voor afval in Chili, wordt na een bestaan van ruim veertig jaar gesloten. Volgens lokale media komt er een recyclingfabriek voor in de plaats. Ongeveer 150 mensen die in extreme armoede leven werken op de afvalberg, die ongeveer drieduizend hectare beslaat in Antofgasta city, een stadje zo'n 1300 kilometer ten noorden van Santiago. Per jaar komt hier 130.000 ton afval terecht. De mensen die tussen het vuil werken zijn op zoek naar metaal, plastic, karton of andere materialen die nog te verkopen zijn. Per persoon wordt er op een dag tot 160 kilo afval verzameld.
Een man gaat op zoek naar herbruikbaar afval op 'La Chima' in Antofagasta.
Reuters / Cristobal Saavedra
Een afvalverzamelaar sjouwt een zak vol vuil over de vuilnisbelt.
Reuters / Cristobal Saavedra
Er zijn geregeld bruikbare spullen te vinden tussen de rotzooi, ook speelgoed, dat voor de arme bewoners van Antofagasta city nog wat geld kan opleveren.
Ook meubels worden aangetroffen op de vuilnisbelt in Chili, die na vier decennia wordt gesloten.
De enorme verzameling troep trekt ook dieren aan die op zoek zijn naar eetbare resten van het mensenafval.
Een verzamelaar van bruikbaar afval rust tussen de balen vuil.
Een maaltijd wordt bereid met een vuurtje tussen de troep.