Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Economie

Chicago. De winderigste stad van Amerika

Chicago is qua inwoneraantal de derde stad van de Verenigde Staten. Toch kom je er niet snel als toerist. Zonde.

Waarom zou je in hemelsnaam naar Chicago gaan? In de zomer is het er te heet, in de winter te koud. Wie nu naar Chicago reist, loopt er de halve tijd begraven in zijn eigen winterjas: Chicago wordt niet voor niks the windy city genoemd. Er is te weinig in de buurt om een lange vakantie door te brengen. Of je moet houden van het ‘echte’ Amerika: de eindeloze rechte wegen met pastelkleurige malls in de Midwest.

Nee, wie op vakantie gaat naar de VS bezoekt de Oostkust: walvissen spotten in Boston, het Witte Huis bekijken in Washington en een paar dagen naar New York. Of je doet het driehoekje Californië, Las Vegas en de Grand Canyon.

Toch moet iedereen een keer in Chicago zijn geweest. Het is namelijk de leukste stad van Amerika. Niet zo hip en overdadig druk als New York. Niet zo massaal en zielloos als Los Angeles. Niet zo treurig en toeristisch als Las Vegas.

Voor wie een aantal weken naar Amerika wil, is Chicago de ideale tussenstop onderweg naar het Rocky Mountain National Park of de natuurparken in Californië. Een uurtje of negen vliegen met een directe vlucht vanuit Nederland en je bent er. Onthoud daarbij dat het veel goedkoper is om in Amerika (of via Amerikaanse websites) binnenlandse vluchten te boeken, dan dit vanuit Nederland te doen.

Chicago ademt de typisch Amerikaanse sfeer die we kennen uit oude films. Het is een muzikale wereldstad met al haar bluesclubs (aanrader: ga naar Kingston Mines). Je ziet er nauwelijks toeristen. En de prijzen liggen er laag: een goeie lokale deep dish pizza (met dikke bodem) eet je voor nog geen 10 dollar.

Wat moet je er doen? De Lincoln Park Zoo middenin de stad is prachtig én gratis. Eén van de leukste wijken is Old Town, een wijk met veel restaurantjes, en het wat hippere River North. Een must is het bezoeken van een comedy club: The Second City bestaat al vijftig jaar en heeft zeven dagen per week shows. In de club werden de grote komieken van televisieprogramma Saturday Night Live opgeleid. Voor wie bang is voor te veel inside Amerikaanse politieke grappen: de club blinkt uit in improvisatietheater.